Koeweitse oppositie viert aftreden van kabinet

Tienduizenden inwoners van Koeweit zijn gisteravond de straat op gegaan om het aftreden van de regering van premier sjeik Nasser al-Mohammad al-Sabah te vieren. De oppositie, die al weken campagne voerde voor het aftreden van de premier, had tot de viering opgeroepen.

Sinds zijn aantreden in februari is sjeik Nasser zeven keer afgetreden wegens conflicten met de oppositie in het parlement. Koeweit is het meest democratisch van de Arabische Golfstaten en de oppositie neemt haar rol serieus. De emir, sjeik Sabah al-Ahmad al-Sabah, heeft op zijn beurt driemaal het parlement ontbonden.

De crisis gaat ditmaal over beschuldigingen van de oppositie dat de premier miljoenen dollars uit publieke fondsen naar rekeningen in het buitenland heeft overgemaakt en dat zijn regering parlementsleden heeft omgekocht, eveneens voor miljoenen dollars. Verscheidene parlementsleden zijn aangeklaagd.

Toen de premier niet wilde ingaan op verzoeken van de oppositie hem in het parlement te bevragen, is de oppositie begonnen buiten het parlement demonstraties te organiseren.

Vorige week ontaardde zo’n demonstratie in een bestorming van het parlementsgebouw. Daarbij zijn zeker 45 arrestaties verricht. De emir sprak van „een zwarte dag”. Van de arrestanten zitten er 24 nog vast, die sinds vrijdag in hongerstaking zijn.

De oppositie eist nu ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen. Tot dusverre heeft de emir dat geweigerd met het argument dat verkiezingen geen doorslaggevende verandering zouden brengen in de samenstelling van het parlement. Maar hij zei toen ook dat hij het ontslag van de premier, zijn neef, niet zou aanvaarden.

Hij heeft nu drie maanden de tijd om een nieuwe – of dezelfde – premier aan te wijzen. Gedurende die periode zijn er geen parlementszittingen. (Reuters, AFP)