‘Jullie eten, wij nemen je vrouw’

Wekelijks verklaart een Bekende Nederlander in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad de liefde aan een boek. Deze week actrice Anna Drijver over De stad der blinden van José Saramago.

‘Ik heb De stad der blinden van José Saramago gelezen op Curaçao. Om me heen was alles mooi maar ik zat dagenlang in een nachtmerrie. Drie dagen en twee nachten werd ik beheerst door totale onrust wegens dit boek. Het gaat over een maatschappij die wordt overvallen door een besmettelijke ziekte: iedereen wordt blind. De eerste geïnfecteerden worden in een oud gesticht opgevangen. Het begint heel beschaafd: dank u wel, neem uw koffer mee. Zo ging dat ook bij de kampen: ‘Hoeveel onderbroeken neem ik mee en welke boeken pak ik in?’

„Je volgt de dokter en zijn vrouw, die als enige niet blind is. In de slaapzaal van het gesticht begint het dierlijke de overhand te nemen. Je leest dan hoe snel dat gaat. De wc raakt verstopt, dus mensen gaan overal maar pissen en schijten. Onder de blinden ontstaat ook weer een maatschappij van onderdrukten en overheersers.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 25 november 2011, pagina 4. U kunt het hele interview van Toine Donk hier lezen.

    • Een onzer medewerkers