Iraanse studenten bestormen Britse ambassade Teheran - ‘crisis’

Name: 2011-11-29T140008Z_01_TEH02_RTRMDNP_3_IRAN-BRITAIN-EMBASSY.JPG Caption: EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on leaving the office to report, film or take pictures in Tehran. Police chase protesters as they enter the gate of the British embassy in Tehran November 29, 2011. Dozens of young Iranian men entered buildings inside the British embassy compound in Tehran on Tuesday, throwing rocks, petrol bombs and burning documents looted from offices, Iranian news agencies reported. REUTERS/Stringer (IRAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Name: 2011-11-29T140008Z_01_TEH02_RTRMDNP_3_IRAN-BRITAIN-EMBASSY.JPG Caption: EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on leaving the office to report, film or take pictures in Tehran. Police chase protesters as they enter the gate of the British embassy in Tehran November 29, 2011. Dozens of young Iranian men entered buildings inside the British embassy compound in Tehran on Tuesday, throwing rocks, petrol bombs and burning documents looted from offices, Iranian news agencies reported. REUTERS/Stringer (IRAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) De Iraanse oproerpolitie probeert een woedende menigte buiten de Britse ambassade te houden in Teheran. Foto Reuters

Tientallen Iraanse studenten zijn de Britse ambassade in Teheran binnen gedrongen. Ze hebben de Britse vlag neergehaald, gooien met benzinebommen en werpen documenten uit de ramen.

De studenten botsten met de oproerpolitie en scandeerden “de ambassade van Groot-Brittannië moet worden overgenomen” en “dood aan Engeland”.

Twitter avatar Mehrzadbbc Mehrzad Kohanrouz #PressTV showing live pix of hard-line #Iranian protesters in front of #UK Embassy in #Tehran chanting anti-British slogans

De bestorming komt twee dagen nadat het Iraanse parlement met ruime meerderheid instemde met een wetsvoorstel waarin staat dat de diplomatieke betrekkingen met Groot-Brittannië worden teruggedrongen.

http://youtu.be/dHFboVlnt9g

Britten zijn woedend over inval

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt “woedend” te zijn over de inval.

Een woordvoerder:

“Dit is een ontwikkelende situatie en de details komen nog steeds binnen. Wij zijn verontwaardigd over wat er gebeurt. Het is volstrekt onaanvaardbaar en we veroordelen het.”

In een verklaring wijst het ministerie erop dat de Iraanse regering de plicht heeft diplomaten en ambassades te beschermen onder de internationale wetgeving, waaronder het verdrag van Genève. Londen verwacht dat “zij [de Iraanse autoriteiten] snel de situatie onder controle krijgen en de veiligheid van het aanwezige personeel en het gebouw waarborgt”, meldt persbureau Reuters.

Aanleiding voor protest zijn harde sancties

De Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië hebben vorige week zwaardere sancties tegen Iran afgekondigd om het regime te dwingen omstreden delen van zijn nucleaire programma te beëindigen. De sancties tegen de financiële en energiesectoren volgen op een rapport waarin het Internationaal Atoomenergie Agentschap harde aanwijzingen meldt dat Iran heimelijk een kernwapen ontwikkelt. Iran ontkent dat.

Groot-Brittannië verbrak alle contacten met Iraanse banken. Opmerkelijk is dat Europa niet samen optrekt als het gaat om het instellen van sancties. Alleen de Britten hebben aangegeven om de financiële banden met Iran op te schorten. Vooral Duitsland en Nederland drijven veel handel met Iran.

‘Dit gaat een crisis worden’

Onze Midden-Oostenexpert Carolien Roelants in een reactie:

“Dit gaat een crisis worden. Door het binnendringen in de ambassade is de soevereiniteit van de Britten geschonden. Normaal gesproken zou de oproerpolitie moeten verhinderen dat de demonstranten daadwerkelijk het gebouw binnen kunnen treden. Het is onduidelijk of de politie zich minder heeft verzet of wat er precies gebeurd is. Groot-Brittannië heeft eenzijdig harde sancties afgekondigd. In reactie daarop heeft het Iraanse parlement de regering geadviseerd om de Britse ambassadeur uit te zetten. Groot-Brittannië heeft daar nijdig op gereageerd.

De schending van de Britse ambassade zal hoog worden opgenomen door de Britten. Er zullen nieuwe sancties volgen en de Europese Unie zal ongetwijfeld vergeldingsmaatregelen nemen. Dat kan bijvoorbeeld zijn het terugtrekken van ambassadeurs, maar ook het verbreken van de betrekkingen.”

Tussen november 1979 en januari 1981 werd de Amerikaanse ambassade in Teheran door islamitische militanten bezet (video). De kans dat het opnieuw tot een bezetting gaat leiden is klein, aldus Roelants. “Zo’n vaart zal het wel niet lopen.”