Arrestatiebevel tegen Gbagbo - al onderweg naar Den Haag

Gbagbo in een hotel in Abidjan na zijn arrestatie in april 2011. Foto AFP / Aristide Bodegla

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft vanmiddag een arrestatiebevel uitgegeven tegen de voormalig president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo. Dat meldt AP.

Het Strafhof onderzoekt onder andere moorden, verkrachtingen en andere misdaden die Gbagbo zou hebben begaan tijdens een geschil over de verkiezingsuitslag in november 2010 tussen Gbagbo en de huidige president Alassane Ouattara. De VN zei eerder dit jaar dat de aanvallen op burgers door troepen van Gbagbo een humanitaire misdaad zouden zijn. Tijdens de meer dan vier maanden durende impasse na de verkiezingen werden wijken waarin tegenstanders van Gbagbo’s regime woonden bestookt met mortiergranaten.

In april dit jaar werd Gbagbo na tien jaar aan de macht te zijn geweest afgezet door troepen van Outtara. Momenteel is hij onder huisarrest geplaatst in Korhogo, een stad in het noorden van Ivoorkust.

In oktober werd al aangekondigd dat er een onderzoek zou komen naar de voormalig president van Ivoorkust.

Update 21:13: Gbagbo is inmiddels onderweg naar het Strafhof in Den Haag, volgens zijn advocaat.

    • Judith Laanen