In hangmat op weg naar Tenerife

De Orka Coalitie legt zich neer bij het vertrek van Morgan naar een dierenpark in Tenerife. Vanochtend verliet het dier Harderwijk. De ‘kwaaien’ bleven weg.

Een handvol Harderwijkers is per scooter en fiets naar de ingang van het Dolfinarium gekomen. „Kijken of er nog iets gebeurt”, zegt Eeke ter Horst.

Er gebeurt niets. Om de paar minuten rijdt een motoragent of een politiewagen stapvoets langs.

Er zijn geen activisten die schreeuwen om de vrijlating van een orka. Er zijn geen „confrontaties tussen tegenstanders van het vervoer van orka Morgan enerzijds en anderzijds groepen burgers en politie” waarvoor burgemeester John Berends van Harderwijk vreesde.

Er zijn alleen maar journalisten.

Demonstranten laten zich niet zien. „Actievoeren heeft geen zin meer”, zegt marien bioloog Barbara van Genne, woordvoerder van de Orka Coalitie. Morgan verbleef sinds vorig jaar in het Dolfinarium, nadat het dier verzwakt was aangetroffen in de Waddenzee. „Wij kunnen daar nu wel aandacht voor de zaak vragen, maar daar schiet Morgan niets mee op. Die zit straks voor de rest van zijn leven gevangen. Het is een bittere pil, maar er zit niets anders op.”

Dat was gistermiddag. Vandaag is Morgan overgebracht naar een dierenpark in Tenerife. Ze is vanochtend vroeg in een hangmat gelegd, de borstvinnen door gaten gestoken. Omhoog is zij getakeld, veertienhonderd kilo zwaar. In een vrachtwagen neergelaten, om vervolgens per vliegtuig van Schiphol naar Tenerife te worden gebracht.

De verhuizing is een goed besluit, vinden de toeschouwers. „Ik zou ook best naar Tenerife willen”, zegt René Hoek. De orka vrijlaten in de oceaan is volgens hem geen optie. „Als zulke dieren eenmaal door mensenhanden zijn verzorgd, kunnen ze in het wild niet meer overleven.”

Begrijp de Harderwijkers goed: dat betekent niet dat je verdwaalde of gewonde dieren zoals Morgan niet moet opvangen en verzorgen. „Dieren willen leven”, zegt Rob Groeneveld nadenkend. „Net als mensen. Wij mensen willen toch ook leven?”

Het stadje had verwacht dat de verhuizing een flinke groep ‘kwaaien’ aan zou trekken: actievoerders die rechtszaken hebben gevoerd om de vrijlating van de orka te bewerkstelligen, hardliners die hier op het parkeerterrein voor de ingang al vaker hebben geprotesteerd. „Liepen ze folders uit te delen die niemand aannam”, zegt René Hoek smalend.

Burgemeester Berends vaardigde een noodverordening uit wegens „gerede vrees” voor rellen, gebaseerd op „ingekomen ambtsberichten” van de politie. Berends: „Ik kan niets over die ambtsberichten zeggen. Volg zelf de sociale media maar. En we hebben hier de afgelopen maanden te maken gehad met blokkades en demonstraties.”

Actievoerder Barbara van Genne: „Wij hebben geen dreigementen geuit. Ik ben erg benieuwd waar die angst voor verstoring de openbare orde vandaan komt. In elk geval niet van ons.” Berends: „Het is mooi als men nu zo reageert. Laten we hopen dat het rustig blijft.”

Het Dolfinarium heeft volgens de burgemeester niets dan het beste met Morgan voor. „Het Dolfinarium wil het dier verzorgen. Dat staat haaks op wat de tegenstanders wilden: de orka in het wild vrijlaten waar deze het niet zal redden.”

De Orka Coalitie wilde de verhuizing naar Tenerife via een kort geding voorkomen. Maar de rechter gaf het Dolfinarium gelijk. Dat betekent dat Morgan „meteen al mee moet gaan doen in een fokprogramma”, zegt Van Genne. In een veel te klein bassin leven. „En niets anders dan kunstjes moet doen.” Dat maakt orka’s „gefrustreerd” en daar kunnen ongelukken van komen. „Twee jaar geleden heeft een orka daar een trainer aangevallen en gedood.”

Tenerife is gewaarschuwd.

    • Arjen Schreuder