Iceman keert terug in de Formule 1

De 32-jarige Fin Kimi Raikkonen. Foto Reuters / Albert Gea

De iceman maakt volgend jaar zijn rentree in de Formule 1. De 32-jarige Fin Kimi Raikkonen, die in 2007 met Ferrari de wereldtitel veroverde, heeft een tweejarig contract bij Lotus Renault getekend.

Raikkonen heeft zijn bijnaam iceman te danken aan het feit dat hij in de Formule 1 altijd de rust zelve was en nooit last van druk leek te hebben. Hij won achttien keer een grandprix, eindigde 62 keer op het podium en vertrok 16 keer vanaf pole position. Na het seizoen 2009 werd Raikkonen vervangen door de Spanjaard Fernando Alonso.

De afgelopen jaren was hij rallyrijder. Hij eindigde de afgelopen twee jaar als tiende in het WK-klassement.

Raikkonen in actie als rallyrijder:

http://www.youtube.com/watch?v=nLzaCZ7Xq54

In een verklaring zegt Raikkonen over zijn aanstaande rentree:

“I’m delighted to be coming back to Formula 1 after a two-year break, and I’m grateful to Lotus Renault GP for offering me this opportunity. My time in the World Rally Championship has been a useful stage in my career as a driver, but I can’t deny the fact that my hunger for F1 has recently become overwhelming. It was an easy choice to return with Lotus Renault GP as I have been impressed by the scope of the team’s ambition. Now I’m looking forward to playing an important role in pushing the team to the very front of the grid.”

Ontknoping F1-seizoen 2007 leek wel scenario Alfred Hitchcock

Vier jaar geleden werd Raikkonen met Ferrari in een zinderende finale in Brazilië wereldkampioen in de Formule 1. Lewis Hamilton en Fernando Alonso kwamen destijds één punt tekort.

http://www.youtube.com/watch?v=F4L_tgTiEW0

Dirk Vandenberghe, die momenteel correspondent voor NRC is Parijs is, schreef destijds als sportredacteur over de race:

Het leek wel of Alfred Hitchcock, de meester van de suspense, het scenario had geschreven voor de laatste aflevering van het Formule 1-seizoen. Voor het eerst sinds 1986 kwamen drie coureurs in aanmerking voor de titel: de Britse klassementsleider Hamilton, de Spaanse titelverdediger Alonso en Raikkonen. De Fin, die bij Ferrari de gestopte zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher moet doen vergeten, begon met de minste kansen aan de 71 ronden op het circuit van het Braziliaanse Sao Paolo. Hij startte op de derde plaats, achter zijn stalgenoot Felipe Massa en Hamilton, maar voor Alonso.

Raikkonen snelde in de eerste bocht al meteen voorbij Hamilton. Die moest in de remmen en zag ook Alonso voorbijflitsen. Niks aan de hand voor de jonge Brit, die indruk maakte in zijn eerste jaar en met die vierde plaats nog steeds op koers lag om als eerste debutant ooit de wereldtitel te winnen. Maar Hamilton, die het hele seizoen nagenoeg foutloos had geracet, wilde snel weer voorbij Alonso en verloor even de controle over de wagen. Hij viel terug naar de achtste plaats. Ook dat was nog geen ramp, aan een vijfde plek had Hamilton genoeg.

Om het drama en de spanning nog groter te maken, viel de wagen van Hamilton vervolgens stil. De Mercedes, het hele seizoen een baken van Duitse Gründlichkeit, verloor om onduidelijke redenen een halve ronde zijn kracht. Hamilton viel terug naar stek achttien, maar kreeg de zilvergrijze wagen toch weer aan de praat. Vanaf dat moment volgde een haast onmogelijke inhaalrace, en werd de titelstrijd er een tussen Alonso en Raikkonen. 2007 zou op de valreep toch niet ‘Het Jaar van de Rookie’ worden.

Met de Spanjaard op drie en de Fin op twee achter Massa, zou Alonso na twee wereldtitels bij Renault ook een eerste titel bij McLaren hebben gewonnen. Maar Raikkonen drukte door, bij de laatste pitstop reed hij twee ronden langer door dan thuisrijder Massa en kwam een seconde voor zijn teamgenoot het circuit weer op. Nu was Raikkonen aan de winnende hand, met Alonso op ruim een halve minuut achterstand en Hamilton op de zevende plaats. Alleen als Massa de tweede plaats zou verliezen had Alonso nog een kans, Hamilton moest de vijfde plaats zien te behalen. Dat gebeurde nog bijna toen Robert Kubica en Nico Rosberg in een gevecht om de vijfde plaats elkaar dreigden van de baan te rijden, maar beiden hielden het hoofd koel. Eindstand na het kampioenschap: Raikkonen 110, Hamilton en Alonso 109. Nooit eindigde de topdrie zo dicht bij elkaar.

Bekijk de spannende laatste ronde van grandprix van Brazilië:

    • David Haakman