Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Hulporganisaties waarschuwen voor ramp in Somalië

Troepen van de Afrikaanse Unie zoeken in Somalië naar geïmproviseerde bommen. Reuters / Stuart Price

De hulporganisaties die de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab gisteren toegang ontzegde, waarschuwen voor een nationale ramp als zij hun werk niet meer kunnen uitvoeren in de gebieden waar de hongersnood het ergst is. Dat meldt persbureau AP vanmiddag.

Gisteren viel Al-Shabaab hulporganisaties aan in Mogadishu. Ook verboden de moslimextremisten zestien hulporganisaties toegang tot de regio, waardoor de werkzaamheden van onder andere UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie gehinderd worden. Al-Shabaab beschuldigt de organisaties van het misbruiken van geld, het verzamelen van data en het promoten van seculariteit. Ook vindt Al-Shabaab dat de organisaties immoraliteit aanmoedigen en democratische normen en waarden in een islamitisch land verlagen.

Volgens UNICEF komen mogelijk duizenden kinderen te overlijden als er geen operaties meer kunnen worden uitgevoerd. De hulporganisatie behandelt ruim 10.000 ondervoede kinderen, zorgt voor schoon drinkwater en vaccineert kinderen tegen mazelen.
Dit jaar alleen al zijn tienduizenden Somaliërs omgekomen door gebrek aan water en voedsel. De VN schat dat zo’n 250.000 mensen getroffen worden door hongersnood.

Dit is niet de eerste keer dat Al-Shabaab hulporganisaties tegenwerkt. In 2009 ondervond onder andere het Wereldvoedselprogramma hier hinder van. De terreurgroep verwijt al langer groepen die van buiten komen dat ze spioneren in Somalië.