Hillen: samenwerking met Noren en Denen bij JSF - ‘kostenbesparing’

F-35 Joint Strike Fighter. (Foto AFP)

Minister Hans Hillen heeft gesproken met Noorwegen en Denemarken over een samenwerking bij de koop en inzet van de JSF-gevechtstoestellen. Vandaag presenteert de VVD tijdens de bespreking van de Defensiebegroting een voorstel om samen te werken met de twee Scandinavische landen.

Dat zei Hillen vanochtend tegenover NOS Radio 1. De minister liet weten te denken aan een poule met Noorwegen en Denemarken waar de vliegtuigen in verdeeld worden voor plaatsing, gebruik en oefeningen.

In het interview benadrukte Hillen wel weer dat het huidige kabinet in deze kabinetsperiode geen definitieve beslissing nemen over de aankoop van de Joint Strike Fighter. CDA, VVD en PVV spraken tijdens de formatie af dat die beslissing aan een volgend kabinet is.

Dat Hillen heeft gesproken met de Noorwegen en Denemarken over een samenwerkingsverband laat volgens NRC-redacteur Steven Derix, die meerdere onthullingen deed over het JSF-project, zien dat Nederland hoogstwaarschijnlijk niet genoeg geld heeft om 85 toestellen aan te schaffen. Derix:

“De JSF wordt duurder en duurder en loopt vertraging op. Dat er gesproken is over een mogelijk samenwerkingsverband duidt erop dat Nederland niet voldoende geld heeft om 85 toestellen te kopen. Het laat zien dat er op de achtergrond wat speelt, Nederland deelt de vliegtuigen uiteraard liever niet. Maar organisatie technisch heeft het geen zin om bijvoorbeeld maar tien vliegtuigen aan te schaffen in plaats van 85. Dit gaat om kostenbesparing.”

    • Hans Klis