Hillen: aanschaf JSF wellicht samen met Noren en Denen

Minister Hillen (Defensie, CDA) overlegt met Denemarken en Noorwegen om samen op te trekken in de aanschaf en het gebruik van de JSF.

Het gevechtsvliegtuig dat Nederland wil kopen om de F-16’s te vervangen, legt een zware druk op de financiële toekomst van Defensie. Door samen te werken met andere landen die voor het toestel hebben gekozen, hoopt Hillen de kosten te drukken. Dat zei hij vanochtend in een vraaggesprek met de NOS.

Deze week wordt in de Kamer de begroting van Defensie behandeld. Hillen moet structureel 1 miljard euro op de krijgsmacht bezuinigen. Voor de vervanging van de F-16 trekt Defensie op termijn 4,5 miljard uit.

Sinds het begin van de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter zijn de kosten per toestel sterk gestegen. Door aanhoudende vertraging van het ontwikkelingsprogramma en dreigende bezuinigingen in de VS zullen die kosten waarschijnlijk nog verder oplopen. Een beslissing over de definitieve aanschaf heeft dit kabinet voor zich uit geschoven, maar volgend jaar krijgt Nederland wel een eerste testtoestel.

Afgelopen zomer ging de minister bij diverse Europese collega’s op bezoek om te praten over samenwerking op het gebied van materieel. „Europa verknoeit zoveel geld door niet samen te werken”, aldus Hillen.

Hij noemde ook enkele voorbeelden. Zo zijn de marines van Nederland en België innig verstrengeld. Verder heeft Nederland een aandeel in een gezamenlijke groep transportvliegtuigen die in Hongarije zijn gestationeerd.

Wat betreft de JSF-samenwerking met de Scandinavische landen denkt Hillen ook aan het samen stationeren, oefenen en onderhouden van de vliegtuigen. Maar, aldus Hillen: „Ik weet nog niet of het gaat gebeuren, want het is een beslissing die na dit kabinet gaat plaatsvinden.”

De minister bagatelliseerde in het interview de kosten van de opvolger van de F-16: „De JSF heeft Nederland tot nu toe nog niet zoveel gekost. We hebben twee testtoestelletjes gekocht, maar we hebben in ruil daarvoor 2 miljard aan investeringen gekregen uit Amerika voor het Nederlandse bedrijfsleven”.

De minister ging niet in op de kritiek dat Nederland tot nu toe ook al ruim een miljard euro in hetJSF-programma heeft gestoken.

De plannen van Hillen: pagina 8