Het zoveelste allesbeslissende moment voor de euro

In aanloop naar de vergadering van ministers van Financiën van de eurozone, vanmiddag, betaalde Italië vanochtend opnieuw een onhoudbaar hoge rente bij de veiling van nieuwe staatsobligaties.

Op leningen met een looptijd van 3 jaar betaalde Italië 7,9 procent rente. Op obligaties van tien jaar 7,6 procent. Het is de derde keer in een week dat Italië hiervoor meer dan 7 procent rente moet afrekenen. Als dit nog langer doorgaat, zal Italië op den duur niet meer de schuld op de markt kunnen financieren.

Beoordelaar Moody’s waarschuwde vandaag dat de ratings van vijftien Europese banken, inclusief de grootste instellingen in Frankrijk, Spanje en Italië, mogelijk afgewaardeerd worden. Dat zal het voor de banken nog moeilijker maken om op de markt financiering aan te trekken.

De ministers van Financiën komen bijeen in de zoveelste poging de Europese schulden- en bankencrisis te bezweren. Op 8 en 9 december komen de regeringsleiders bijeen voor een top die volgens steeds meer economen en analisten allesbepalend moet zijn, net zoals de toppen van 26 oktober, 23 oktober en 21 juli.

Economie: Pagina 21