Groot-Brittannië eist actie van Iran na bestorming ambassade

Iraanse demonstranten op het hek van de Britse ambassade in Teheran. Foto AP / Vahid Salemi

Groot-Brittannië heeft Iran met klem gevraagd actie te ondernemen bij de Britse ambassade in Teheran. Iraanse studenten vielen vandaag twee gebouwen van de ambassade aan naar aanleiding van de afgekondigde sancties. Aan het eind van de middag vielen ze wederom binnen.

Bij de bestorming werden ramen ingeslagen en benzinebommen gegooid. De Britse vlag werd van het gebouw gehaald en verbrand.

In een verklaring zegt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken:

“We hebben met Iraanse diplomaten gesproken en ze op het hart gedrukt snel actie te ondernemen. De situatie moet onder controle gebracht worden en onze ambassade moet veilig zijn. Ze zijn volgens internationale wetgeving verplicht daarvoor te zorgen.”

Het ministerie paste vandaag het reisadvies voor Iran aan: Britten in het land worden geadviseerd binnen te blijven.

De Iraanse politie kwam vanmiddag voor de ambassade in aanvaring met de volhardende demonstrerende studenten. Ze zetten, volgens het semi-staatspersbureau Fars, traangas in om de menigte uiteen te drijven. Bij de schermutselingen zouden enkele studenten gewond zijn geraakt. Aan het eind van de middag kwamen via Fars berichten binnen over het opnieuw binnendringen van de ambassade door “studenten en gewone burgers”. De gouverneur van Teheran zou ter plekke zijn om de menigte tot bedaren te brengen.

Dat de Iraanse autoriteiten dit vanmiddag uit de hand lieten lopen, verslechtert de banden tussen de twee landen nog meer. Onze Midden-Oostenexpert Carolien Roelants sprak vanmiddag van een “crisis”:

“Dit gaat een crisis worden. Door het binnendringen in de ambassade is de soevereiniteit van de Britten geschonden. Normaal gesproken zou de oproerpolitie moeten verhinderen dat de demonstranten daadwerkelijk het gebouw binnen kunnen treden. Het is onduidelijk of de politie zich minder heeft verzet en wat er precies gebeurd is.”

De bestorming van vandaag volgt twee dagen nadat het Iraanse parlement met ruime meerderheid instemde met een wetsvoorstel waarin staat dat de diplomatieke betrekkingen met Groot-Brittannië worden teruggedrongen. Die beslissing was weer een reactie op zware sancties tegen Iran die werden afgekondigd door de VS, Canada en Groot-Brittannië. Ze willen het regime op die manier dwingen omstreden delen van zijn nucleaire programma te beëindigen.

    • Peter Zantingh