‘Griekse twijfels over EU-sancties Iran’

Er bestaat een kans dat Griekenland niet instemt met de Europese sancties tegen Iran. Het land is voor zijn oliebehoefte grotendeels aangewezen op Iraanse olie. Een embargo hierop zou alsnog kunnen leiden tot een faillissement van Griekenland.

Dat zeggen oliehandelaren, meldt persbureau Reuters. Voor Griekse olieraffinaderijen is het moeilijk om olie via andere wegen te verkrijgen omdat de angst bestaat dat zij hun rekeningen niet kunnen betalen. Een anonieme oliehandelaar laat weten dat “er gewoonweg teveel risico’s” gepaard gaan bij transacties met Griekenland. Ook banken zijn niet bereid de Grieken geld te lenen, daarom moesten zij uitwijken naar Iran en moest het de handel met andere olieproducenten als Rusland en Kazachstan stopzetten.

Als de Grieken voor dezelfde prijs elders olie vandaan kunnen krijgen zullen zij mogelijk wel instemmen met sancties tegen de Iraanse petrochemische industrie. Maar de Britse bestorming kan mogelijk ook Griekenland ertoe bewegen om alsnog Iraanse olie in de ban te doen. Militante studenten vernielden daar vanmiddag het interieur, verbrandden de Britse vlag en vervingen die met een Iraanse vlag.

Ook zouden documenten in brand zijn gestoken door de studenten. Groot-Brittannië heeft de aanval sterk veroordeeld.

Volgens Midden-Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad is het mogelijk dat Griekenland alsnog zal instemmen met oliesancties tegen Iran, omdat het land simpelweg niet achter kan blijven met de rest van Europa als die naar aanleiding van het incident in Teheran besluiten de sancties in te stellen. Eerder vanmiddag sprak Roelants al van een diplomatieke “crisis”:

“Dit gaat een crisis worden. Door het binnendringen in de ambassade is de soevereiniteit van de Britten geschonden. Normaal gesproken zou de oproerpolitie moeten verhinderen dat de demonstranten daadwerkelijk het gebouw binnen kunnen treden. Het is onduidelijk of de politie zich minder heeft verzet of wat er precies gebeurd is. Groot-Brittannië heeft eenzijdig harde sancties afgekondigd. In reactie daarop heeft het Iraanse parlement de regering geadviseerd om de Britse ambassadeur uit te zetten. Groot-Brittannië heeft daar nijdig op gereageerd. De schending van de Britse ambassade zal hoog worden opgenomen door de Britten. Er zullen nieuwe sancties volgen en de Europese Unie zal ongetwijfeld vergeldingsmaatregelen nemen. Dat kan bijvoorbeeld zijn het terugtrekken van ambassadeurs, maar ook het verbreken van de betrekkingen.”

    • Hans Klis