‘We voldoen aan de voorwaarden, tranche kan overgemaakt worden’

Venizelos schudt de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti de hand voorafgaand aan een vergadering met ministers van Financiën van de eurozone in Brussel, vanavond.
Venizelos schudt de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti de hand voorafgaand aan een vergadering met ministers van Financiën van de eurozone in Brussel, vanavond. Foto AP / Virginia Mayo

Griekenland voldoet aan alle voorwaarden om de volgende tranche noodhulp van acht miljard euro te ontvangen. Dat zei de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos vanavond voorafgaand aan de bijeenkomst waar hij zestien ambtsgenoten spreekt.

De tranche werd de afgelopen tijd achtergehouden door de kredietverleners van de troika, de drie-eenheid van EU, IMF en ECB. Griekenland moest eerst een pakket bezuinigingen goedkeuren voordat het geld toegezegd kon worden. Het lijkt waarschijnlijk dat bij de bijeenkomst van vanavond, in Brussel, het bedrag definitief toegezegd wordt.

Ook een eventuele uitbreiding van het Europese noodfonds zal vanavond besproken worden.

    • Peter Zantingh