Geweld tijdens verkiezingsdag in Congo

Members of Congo's presidential guard walk through heavy rain ahead of incumbent Joseph Kabila (not seen) as he leaves a polling station after voting in Democratic Republic of Congo's capital Kinshasa, November 28, 2011. Voting began slowly on Monday in Congo's second-post war election, held despite fears logistical problems and irregularities would undermine the result. REUTERS/Finbarr O'Reilly (DEMOCRATIC REPUBLIC CONGO - Tags: POLITICS ELECTIONS MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY)
Members of Congo's presidential guard walk through heavy rain ahead of incumbent Joseph Kabila (not seen) as he leaves a polling station after voting in Democratic Republic of Congo's capital Kinshasa, November 28, 2011. Voting began slowly on Monday in Congo's second-post war election, held despite fears logistical problems and irregularities would undermine the result. REUTERS/Finbarr O'Reilly (DEMOCRATIC REPUBLIC CONGO - Tags: POLITICS ELECTIONS MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Dit zijn geen leden van een Afrikaanse rebellenbeweging. Dit is de presidentiële garde van Congo in regenkleding. De beveiligers lopen voor de huidige president Joseph Kabila uit (niet zichtbaar) nadat hij gisteren in de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn stem uitbracht bij de presidentsverkiezingen.

De stembusgang in het Afrikaanse land, bijna net zo groot als West-Europa, werd ontsierd door geweld. Zo openden gemaskerde schutters het vuur op een vrachtwagen met stembiljetten in Lubumbashi in de provincie Katanga. In het hele land kwamen gisteren minstens vijf mensen, onder wie een politieagent, om het leven.

Ook in de aanloop naar de verkiezingen was het onrustig. Zaterdag vielen in Kinshasa zeker vier doden bij gevechten tussen aanhangers van Kabila en zijn belangrijkste uitdager Étienne Tshisekedi.

Niemand twijfelt eraan dat Kabila de verkiezingen zo manipuleert dat hij zal zegevieren. De oppositie is bovendien sterk versplinterd.

De vorige stembusgang, in 2006, ontaardde ook al in bloedige botsingen tussen aanhangers van Kabila en medestanders van Jean-Pierre Bemba, destijds zijn voornaamste rivaal.

De verkiezingen van gisteren waren de tweede in Congo in vijftig jaar.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad