Geen pretje om pinguïn te zijn

Frozen Planet

Ned.1, 20.30 - 21.30 uur

De vier grote natuurseries die de BBC de afgelopen jaren met of zonder David Attenborough maakte (The Blue Planet, Planet Earth, Nature’s Great Events en Life) zien er prachtig uit, maar imponeren voornamelijk door hun mooie plaatjes, niet door de spanningsbogen die Attenborough vroeger verzon en die oudere series als The Private Life of Plants en The Life of Birds zo onvergetelijk maakten. Bij de nu 85-jarige Attenborough, die ook de nieuwe zevendelige serie Frozen Planet schreef, is de fut er kennelijk uit. Bovendien: achttien jaar geleden maakte hij al een serie over de Zuidpool, alleen waren er toen nog geen high definition-camera’s.

Dus ja, het leven is hard bij de polen, het is geen pretje om pinguïn te zijn, ijsberen doen aan winterslaap en wat zijn die jonkies schattig. De zomers zijn kort, de natuur heeft haast. Zo zapt het verhaal van het ene beest en seizoen naar het andere zonder dat we tot veel betrokkenheid worden verleid.

Opnieuw zijn kosten noch moeite gespaard. Er wordt afgedaald in nooit eerder gefilmde ijsgrotten en een antarctische vulkaan. Duikers filmen onder drijfijs orka’s die een ijsschots doen kapseizen om een zeehondje te verschalken. De moordenaars tonen hun wrede schoonheid als ze na de maaltijd paarsgewijs uit een wak met hun halve lijf rechtop uit zee verrijzen. Niet om naar de camera te zwaaien, maar om even te checken wat de veiligste weg terug naar open water is.

Bart Jippes

    • Bart Jippes