Laurent Gbagbo onderweg naar Strafhof in Den Haag

Een van de voertuigen van de voormalige president van Ivoorkust Laurent Gbagbo, onderweg naar het vliegveld Korhogo. Daar zou Gbagbo op het vliegtuig naar Den Haag zijn gezet.
Een van de voertuigen van de voormalige president van Ivoorkust Laurent Gbagbo, onderweg naar het vliegveld Korhogo. Daar zou Gbagbo op het vliegtuig naar Den Haag zijn gezet. Foto AFP / Sia Kambou

De Ivoriaanse ex-president Laurent Gbagbo is onderweg naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft zijn woordvoerder Kone Katinan telefonisch tegenover het persbureau AP bevestigd.

Ook de advocaat van de 66-jarige Gbagbo zei eerder vanavond dat hij in het vliegtuig richting Den Haag zit.

Het Strafhof vaardigde vandaag een arrestatiebevel uit tegen Gbagbo, die onder andere moorden, verkrachtingen en andere misdaden zou hebben begaan. Hij verloor volgens internationale waarnemers de verkiezingen in november 2010, maar weigerde zijn macht af te staan aan de vermeende winnaar (en de huidige president) Alassane Ouattara. Pas in april van dit jaar werd hij afgezet.

De VN zeiden eerder dit jaar dat de aanvallen op burgers door troepen van Gbagbo een humanitaire misdaad zijn. Tijdens de meer dan vier maanden durende impasse na de verkiezingen werden wijken waarin tegenstanders van Gbagbo’s regime woonden bestookt met mortiergranaten.

Gbagbo wordt het eerste voormalige staatshoofd dat door het ICC in hechtenis wordt genomen sinds de oprichting van het hof in 2002. De Sudanese president Omar al-Bashir is door het ICC aangeklaagd, maar weigert zichzelf uit te leveren. De vroegere Liberiaanse krijgsheer Charles Taylor en wijlen de Joegoslavische president Slobodan Milosevic zijn voor speciale, ad hoc tribunalen naar Nederland gebracht.

    • Peter Zantingh