Diawara fluistert, alsof ze je een geheim vertelt

Pop

Fatou

Fatoumata Diawara

Voor een vrouw uit Mali is het niet vanzelfsprekend om gitaar te spelen. Maar de 29-jarige Malinese Fatoumata Diawara onttrok zich aan de conventies, kocht een akoestische gitaar en maakte zichzelf wegwijs.

De zangeres, in haar nieuwe thuisland Frankrijk ook bekend als actrice in diverse rollen, van Antigone tot musicalster, begon zelf liedjes te schrijven die ze samen met andere muzikanten uitvoerde en opnam. Het resultaat daarvan, nu te horen op haar debuut-cd Fatou, is uitzonderlijk omdat Diawara de popmuziek via Mali benadert.

Haar ongeveer drie minuten durende liedjes hebben een monotonere melodie dan we van popmuziek gewend zijn. Die gelijkmatigheid wekt een suggestie van tijdloosheid en ruimte en wordt ondertussen verluchtigd door kleine erupties op percussie of repetitieve gitaarpatronen. De prachtige intieme stem van Diawara haalt klagelijk uit, of fluistert alsof ze je een geheim vertelt. De emotie lijkt ook voor wie geen Malinees spreekt, moeiteloos te volgen.

Een nummer als ‘Kanou’ heeft een swingend riff op akoestische gitaar, en wordt uitgebouwd met meerstemmige vrouwenzang. De manier waarop die stemmen zich opstapelen is troostend en feestelijk tegelijk.

HESTER CARVALHO

    • Hester Carvalho