De menselijke kant van de aandelenhandel

Historicus Lodewijk Petram promoveerde op de Nederlandse aandelenhandel in de zeventiende eeuw. Dat proefschrift herschreef hij om een breder publiek te kunnen bereiken:,,ik ben weer met een leeg scherm achter mijn computer gaan zitten.”

Confusión de confusiones oftewel Verwarring der verwarringen – met dit boek uit 1688 over de aandelenhandel in Amsterdam begint én eindigt de econoom en historicus Lodewijk Petram (1981) De bakermat van de beurs. Hoe in zeventiende-eeuws Amsterdam de moderne aandelenhandel ontstond.

In Confusión de confusiones legt de Portugese jood Josseph de la Vega de ondoorgrondelijke Amsterdamse aandelenhandel uit aan de hand van de ervaringen van twee beginnende handelaren. ‘De meest valse en schandelijke handel’ noemt hij de aandelenhandel, een kwalificatie die de laatste jaren ook wel is gebruikt voor de uit de hand gelopen handel in rommelhypotheken die leidde tot de financiële crisis.

De Financial Times noemde Confusión de confusiones een van de beste tien boeken over beleggen. Maar Lodewijk Petram vindt het boek ‘moeilijk te volgen’ en ‘niet direct relevant’ voor de moderne belegger. „Het is geschreven in bloemrijke taal”, vertelt hij in zijn appartement in de Amsterdamse Rivierenbuurt. „De la Vega heeft vermoedelijk echte literatuur willen schrijven, maar roept daardoor meer vragen op dan hij antwoorden geeft. Ik heb minder literaire pretenties: in De bakermat heb ik zo helder en zo mooi mogelijk proberen te vertellen hoe de moderne aandelenhandel in Amsterdam is ontstaan.”

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 25 november 2011, pagina 5. U kunt het hele interview hier lezen.

    • Bernard Hulsman