...dat nog altijd de derde investeerder in Amerika is

Amerika heeft grote handelsbelangen in Nederland. Maar Rutte en Obama praten over de schuldencrisis, niet over handel. Obama wil horen hoe Europa die oplost.

Natuurlijk zijn de handelsbetrekkingen tussen de VS en Nederland belangrijk. Kijk maar naar het reisschema dat ambassadeur Renée Jones op Twitter zet.

Naar New York voor een gala voor de Nederlands-Amerikaanse zakengemeenschap georganiseerd door Rabobank. In Atlanta op bezoek bij Vanderlande Industries uit Veghel, dat luchthavens in de VS voorziet van lopende banden. Op de foto in de kassen van De Jong Greenhouses in het dorpje Pella in de staat Iowa.

Economie krijgt overduidelijk de volle aandacht van de Nederlandse ambassade, net zoals minister Rosenthal het verlangt. Gek is dat niet.

Amerika is een belangrijke handelspartner van Nederland. Uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat Amerikaanse bedrijven met 471,5 miljard dollar (351 miljard euro) de grootste buitenlandse investeerders in Nederland zijn. 1.700 Amerikaanse bedrijven hebben hun Europese hoofdkantoor in Nederland. Volgens het onderzoek komt dat door de strategische ligging en de goed opgeleide bevolking. Over het gunstige belastingklimaat en voor bedrijven en de bijbehorende postbusfirma’s wordt gezwegen.

Omgekeerd staat Nederland met 237 miljard dollar op de derde plek van buitenlandse investeerders in de VS. Volgens cijfers van het Congressional Research Service hebben alleen bedrijven uit economische wereldmachten Groot-Brittannië (454 miljard dollar) Japan (259.6 miljard) grotere belangen in de VS – China is een runner-up. De economen van het onderzoeksbureau van het Amerikaanse congres constateren dat Nederland vooral dominant is in de investeringen in de olie-industrie (Shell) en de financiële sector (Aegon, ING en Rabobank).

Ondanks handelsbelangen zal het het gesprek tussen president Obama en premier Rutte vooral gaan over de schuldencrisis.

Het is de tweede keer in twee dagen dat Obama met een Europese leider spreekt die wellicht een belangrijke maar geen hoofdrol speelt in de eurocrisis. Gisteren ontmoette de Amerikaanse president José Manuel Barroso van de Europese Commissie en Europees president Herman Van Rompuy. „Als Europa krimpt, of als Europa in problemen zit, dan is het veel moeilijker om hier banen te creëren”, aldus Obama gisteren. Met andere woorden: Europa, los je problemen op! Die boodschap zal Rutte vandaag zeker te horen krijgen.

Rutte zal het daar mee eens zijn. Maar de meningen verschillen hoe de Europese schuldencrisis opgelost moet worden. Nu blijkt dat het Europese noodfonds EFSF niet de kapitaalkrachtige reddende engel is waar financiële markten vertrouwen in hebben, kijkt Nederland naar het Internationaal Monetair Fonds.

Op een bijeenkomst vorige week vrijdag met zijn Duitse en Finse collega’s zei minister van Financiën De Jager (CDA) dat gekeken moet worden of landen bilateraal aan het IMF kunnen lenen. Dat geld moet dan weer gebruikt worden om Europese landen te helpen. De VS staan niet te popelen om meer geld aan het IMF af te dragen ten gunste van de eurozone. Een woordvoerder van het Witte Huis zei gisteren nog het nodig is dat „Amerikaanse belastingbetalers” extra bijdragen aan de kas van het IMF. Amerika vreest ook dat snelgroeiende landen als China en Brazilië in ruil voor geld meer invloed eisen bij het IMF ten koste van de gevestigde orde – Europa en vooral de VS.

Op de bijeenkomst van de G20 in Cannes begin deze maand zei een zichtbaar gefrustreerde Obama dat de VS hun eigen financiële crisis hebben opgelost door krachtige en dus ook dure maatregelen te treffen, ook al schaadde dit de reputatie van politic. Gezaghebbende Amerikaanse economen, en dat zal Obama ook te horen krijgen, begrijpen niet dat de Europese Centrale Bank, al dan niet in opdracht van politici, op massale schaal staatsleningen opkoopt zoals de Amerikaanse Federal Reserve.

Minister De Jager zei weliswaar vorige week dat hij niet tegen een grote rol voor de ECB is. Dat betekent niet dat Nederland, gezien de Duitse tegenstand, zo maar instemt met het aanzetten van de geldpers zoals de Federal Reserve de afgelopen jaren heeft gedaan.

Veel meer zullen de twee leiders in een half uur niet kunnen behandelen. Misschien dat Rutte kans ziet een laatste onderwerp aan te snijden. Zou het niet wenselijk zijn als de zestiende economie van de wereld, en belangrijke partner van de VS, weer aanschuift bij de G20? Obama beslist daar niet over. Officieel is het aan de voorzitter, volgend jaar Mexico, om gasten uit te nodigen. Maar steun van de leider van het machtigste lid zou wel veel betekenen. Als Nederland stijgt in de pikorde van de internationale economische gemeenschap, mag Rutte de volgende keer wellicht blijven tot de lunch.

    • Melle Garschagen