In beeld

Congo kiest te midden van rellen en logistieke problemen

Voor de tweede keer in de geschiedenis van het land ging Congo gisteren naar de stembus. De verkiezingen verliepen bijzonder onrustig: stembureaus werden in de brand gezet en waarnemers werden belaagd door boze menigtes. Meerdere mensen kwamen om het leven bij rellen. Het enorme aantal kandidaten (18.385 voor vijfhonderd parlementszetels) maakte het de grotendeels analfabete bevolking lastig een weloverwogen keuze te maken. Niemand twijfelt eraan dat de huidige president, Joseph Kabila, een nieuwe termijn in gaat. De belangrijkste uitdager, Etienne Tshisekedi, werd het campagne voeren nagenoeg onmogelijk gemaakt. Bovendien paste Kabila de kieswet zo aan dat niet langer een absolute meerderheid nodig is.
Aanhangers van de oppositieleider Etienne Tshisekedi worden belaagd door traangas spuitende oproerpolitie nabij Kinshasa Airport. Bij de rellen in de aanloop naar de verkiezingen kwamen dit weekend twee mensen om.
AP / Jerome Delay
De oproerpolitie in een wolk van traangas onder een poster van de huidige en waarschijnlijk herkozen president Joseph Kabila, nabij het Njili-vliegveld van Kinshasa.
Reuters / Finbarr O'Reilly
Een agent van de oproerpolitie vlucht van traangas dat ingezet is tegen aanhangers van de oppositie in Kinshasa.
Reuters / Finbarr O'Reilly
Een poster van de oppositieleider Etienne Tshisekedi zit vol bloed nadat Congolese soldaten het vuur openden op een groep aanhangers van de oppositie, vlakbij het vliegveld Njili in de hoofdstad Kinshasa. Op de laatste dag dat er campagne gevoerd kon worden werd dat Tshisekedi onmogelijk gemaakt toen de politie zijn rode Hummer blokkeerde.
AFP / Gwenn Dubourthoumieu
Verwarde stemmers zoeken naar hun eigen naam op registratieformulieren van een stembureau in Kinshasa.
Reuters / Finbarr O'Reilly
De Congolese “Mama wa Amani” (vrouwen van de vrede) bidden voor vreedzame verkiezingen in de Ijize-kerk van Goma, de avond voordat de tweede verkiezingen in de geschiedenis van het land plaatsvinden.
AFP / Simon Maina
Stemgerechtigden wachten op de aankomst van stembiljetten bij een stembureau in Kinshasa. Organisatorisch verliepen de verkiezingen rommelig en bovendien was er veel onrust: er vielen doden bij rellen en stembureaus werden in de brand gezet.
AP / Jerome Delay
Een verkiezingswaarnemer wacht op het moment dat de stembiljetten binnenkomen.
AP / Jerome Delay
Een verkiezingsmedewerkers brengt stembiljetten naar een stembureau in Lubumbashi, de tweede stad van het land. Bij dit stembureau kwamen de biljetten pas om twee uur ‘s middags aan en waren ze twee uur later weer op. Veel mensen hebben niet kunnen stemmen.
AFP / Phil Moore
Een verkiezingswaarnemer bekijkt een lijst met stemgerechtigden in een stembureau in Kinshasa.
AFP / Gwenn Dubourthoumieu
Verkiezingswaarnemers aan het werk na het sluiten van een stembureau in Lubumbashi.
AFP / Phil Moore
Stembiljetten op tafel na de sluiting van een stembureau in Lubumbashi.
AFP / Phil Moore
Stemmers zoeken naar hun eigen naam op de lijst die in een stembureau in Kinshasa hangt.
AP / Jerome Delay
Een Congolese vrouw brengt haar stem uit in een stembureau van Kinshasa, de hoofdstad van Congo.
AFP / Gwenn Dubourthoumieu
Een Congolese vrouw zoekt op het stembiljet naar de kandidaat van haar voorkeur in een stembureau in Goma.
AFP / Simon Maina
Congolese vrouwen bekijken het stembiljet in een stembureau in Masina, nabij hoofdstad Kinshasa.
AP / Jerome Delay
Aanhangers van de belangrijkste uitdager van Kabila, Etienne Tshisekedi, onderweg naar een stembureau in de hoofdstad Kinshasa.
Reuters / Finbarr O'Reilly
Beveiligers van de huidige president Joseph Kabila houden de wacht bij het stembureau in hoofdstad Kinshasa waar Kabila zijn stem uitbracht.
AP / Jerome Delay
Vrouwen lopen langs een stembureau in Lubumbashi na sluitingstijd. Veel inwoners klaagden dat ze hier hun stem niet meer uit konden brengen terwijl andere bureaus open bleven.
AFP / Phil Moore