Massamoordenaar Breivik ontoerekeningsvatbaar

Anders Behring Breivik na zijn eerste voorgeleiding voor de rechtbank in juni dit jaar. De volgende zitting is gedeeltelijk open voor pers en publiek. Foto Reuters / Jon-Are Berg-Jacobsen

Anders Behring Breivik, de dader van de dubbele aanslag in Noorwegen, is ontoerekeningsvatbaar verklaard door twee forensische psychiaters.

De psychiaters die Breivik onderzochten, hebben hun onderzoeksverslag vandaag overhandigd aan de rechter, meldt persbureau AP. De aanslagen op 22 juli kostten aan 77 mensen het leven. Breivik heeft de aanslagen bekend, maar acht zichzelf niet schuldig. Hij meent dat hij zijn daad moest verrichten om te voorkomen dat Europa wordt overgenomen door moslims.

Als de Noorse rechtbank de conclusies van de psychiaters overneemt, kan Breivik niet tot een celstraf veroordeeld worden, maar alleen tot een langdurige psychiatrische behandeling. In Noorwegen is een verdachte ontoerekeningsvatbaar als deze in een psychose verkeert ten tijde van zijn of haar daad.

Het 243 pagina’s tellende onderzoeksverslag zal nog worden bekeken door een panel van de Noorse raad van Forensische Geneeskunde, die nog aanvullende informatie kunnen aanvragen en eigen conclusies kan verbinden aan het rapport. Het hoofd van dit panel achtte de kans in juli nog klein dat Breivik ontoerekeningsvatbaar zou worden verklaard, aangezien de aanslagen zorgvuldig gepland en uitgevoerd werden. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Breivik begint op 10 april.