Bono zingt Corbijn toe

Anton Corbijn kreeg gisteren de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 als „belangrijke beeldmaker en beeldvormer van de populaire cultuur van zijn generatie”. De fotograaf en filmmaker, die een door Alexander van Slobbe ontworpen ereketting kreeg omgehangen door Prinses Maxima, is van plan om met de helft van het prijzengeld (150.000 euro) het Haagse kunstklimaat te bevorderen. Daartoe heeft de laureaat samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds het Haagsche Bluf Fonds opgericht, waarin 75.000 euro wordt gestort.

Zijn fonds mag, aldus Corbijn (Strijen, 1955), gezien worden als „een opgestoken middelvinger naar het huidige kabinet in Den Haag” en zijn manke culturele beleid. „Kunst is een sterk licht in een donker tijd. Kunst is aangenaam en pijnlijk.” Het fonds wordt actief per 2012.

De uitreiking in het Muziekgebouw aan ’t IJ stond bol van optredens. Zanger Bono van U2 zong met het Metropole Orkest One en droeg buitengewoon levendig het Herman Brood-nummer Get Lost voor. Ook zanger Chris Martin van Coldplay en de Duitse zanger Herbert Grönemeyer zongen Corbijn toe.

Zanger Tom Waits sprak via een video en er waren speeches van schrijver Cees Nooteboom („Ik heb me bij de fotoshoot overgeleverd aan de bijtende oostenwind en dat andere natuurverschijnsel Corbijn”), fotograaf Stephan Vanfleteren en schrijver Bart Chabot.

Corbijn sprak lachend over zijn „supportacts”. Later vertelde hij over hoe muziek altijd zijn drijfveer is geweest. Soms voelde hij zich slechts doorgeefluik, soms was hij kunstenaar. Lang droeg hij obsessief oogkleppen, maar de laatste jaren was hij ,,wat minder verstard”.