Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Binnen tien dagen negatief advies kredietwaardigheid Frankrijk’

Het kantoor van kredietbeoordelaar Standard & Poor's in New York, gefotografeerd op 2 augustus jl. Foto Reuters / Brendan McDermid

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s kan de komende tien dagen een negatief advies uitvaardigen over de Franse kredietwaardigheid. Dat zou betekenen dat de gekoesterde en voor het Europese noodfonds essentiële AAA-status in het geding is.

Dat meldt de Franse krant La Tribune op basis van een diplomatieke bron. Een woordvoerder van S&P wilde tegenover persbureau Reuters niet reageren. Vrijdag verlaagde het bureau nog de rating van België van AA+ naar AA vanwege de aanhoudende politieke instabiliteit.

‘Frankrijk kloppend hart van de eurozone’

Beleggers vrezen al langer voor de afwaardering van de kredietwaardigheid van Frankrijk omdat het land namelijk een grote bijdrage aan het Europese noodfonds levert en een lagere rating ervoor zou kunnen zorgen dat het fonds moeilijker geld bij beleggers vandaan kan halen. Franse banken bezitten daarnaast nog eens grote hoeveelheden schuldenpapier van noodlijdende eurolanden als Italië en Griekenland.

Een mogelijke afwaardering van de Franse kredietwaardigheid zou een klap zijn voor de eurozone, schreef onze correspondent Caroline de Gruyter eerder in NRC Handelsblad. De Gruyter:

“[En] Frankrijk is de helft van het kloppende hart van de euro. Zonder Frankrijk is er geen noodfonds meer, en raakt de eurozone elk instrument om de crisis te bevechten kwijt. Dan blijft alleen Duitsland over, met wat satellietlandjes eromheen.”

‘Niet gek dat de kredietwaardigheid van Frankrijk onder druk staat’

Volgens economieredacteur Melle Garschagen zou het niet heel raar zijn als de Franse kredietwaardigheid verlaagd wordt, maar benadrukt dat het hier gaat om geruchten en niet om harde feiten. Garschagen:

“Frankrijk heeft sinds 1978 geen begrotingsevenwicht. Met alle problemen in de eurozone daarbij is het niet gek dat de kredietwaardigheid van het land onder druk staat. Er wordt al langer gespeculeerd op een mogelijke afwaardering van Frankrijk. Je zag al dat maandag Moody’s al waarschuwde dat de kredietwaardigheid van alle eurolanden in gevaar is. Hoe meer de schuldencrisis zich verdiept, hoe groter de kans is dat de rating afgewaardeerd wordt. Maar let wel, berichten over een mogelijke verlaging van de Franse kredietwaardigheid zijn gebaseerd op geruchten. We moeten nog afwachten of dit echt gebeurt.”

Vorige week dinsdag liet Philippe Mills, de directeur-generaal van de Agence France Tresor (AFT) in een interview met het Franse financieel dagblad Les Echos weten dat het niet ondenkbaar is dat de Franse rating afgewaardeerd kan worden. Het “besmettingsgevaar” van de schuldencrisis zou groter zijn geworden door de “blootstelling aan Italië”, aldus Mills.

Interactieve graphic: Europa in cijfers