Attenborough lijkt fut kwijt

Programme Name: Frozen Planet - TX: 16/11/2011 - Episode: Frozen Planet 4 Autumn (No. 4) - Embargoed for publication until: 18/10/2011 - Picture Shows: Emperor penguins jumping out of sea as it returns to the Antarctic continent to breed - this enables Emperor penguins to get a head start with their breeding as soon as the sun returns in September. - (C) Chadden Hunter - Photographer: Chadden Hunter
Programme Name: Frozen Planet - TX: 16/11/2011 - Episode: Frozen Planet 4 Autumn (No. 4) - Embargoed for publication until: 18/10/2011 - Picture Shows: Emperor penguins jumping out of sea as it returns to the Antarctic continent to breed - this enables Emperor penguins to get a head start with their breeding as soon as the sun returns in September. - (C) Chadden Hunter - Photographer: Chadden Hunter BBC/Chadden Hunter

De vier grote natuurseries die de BBC de afgelopen jaren maakte (The Blue Planet, Planet Earth, Nature’s Great Events en Life) zien er prachtig uit maar imponeren voornamelijk door hun mooie plaatjes, niet door de spanningsbogen die David Attenborough vroeger verzon en die oudere series als The Private Life of Plants en The Life of Birds zo onvergetelijk maakten. Bij de nu 85-jarige Attenborough, die ook de nieuwe zevendelige serie Frozen Planet schreef, is de fut er kennelijk uit. Bovendien: achttien jaar geleden maakte hij al een serie over de Zuidpool, alleen toen zonder high definition camera’s.

Dus ja, het leven is hard bij de pool, het is geen pretje om pinguïn te zijn, ijsberen doen aan winterslaap en wat zijn jonkies schattig. Zo zapt het verhaal van het ene beest naar het andere zonder dat we tot veel betrokkenheid worden verleid.

Kosten noch moeite zijn weer gespaard. Er wordt afgedaald in nooit eerder gefilmde ijsgrotten en een antarctische vulkaan. Duikers filmen onder drijfijs orka’s die een ijsschots doen kapseizen om een zeehondje te verschalken. De moordenaars tonen hun wrede schoonheid als ze na de maaltijd paarsgewijs uit een wak met hun halve lijf rechtop uit zee verrijzen. Niet om naar de camera te zwaaien, maar om de veiligste weg terug naar open water te checken.

Bart Jippes

    • Bart Jippes