American Airlines vraagt faillissement aan

FILE - In this June 6, 2011 file photo, an American Airlines aircraft at a Terminal D gate at Dallas-Fort Worth International Airport, in Grapevine, Texas. American Airlines and American Eagle's parent companies are filing for Ch. 11 bankruptcy protection Tuesday, Nov. 29, 2011. (AP Photo/Tony Gutierrez, File) Een vliegtuig van American Airlines op de luchthaven van Dallas. Foto AP / Tony Gutierrez

Vliegmaatschappij American Airlines en moederbedrijf AMR hebben faillissement aangevraagd volgens de chapter 11-procedure. De bedrijven moeten herstructureren om boven water te blijven.

De moederbedrijven AMR Corp. en AMR Eagle Holding Corp. zeggen vandaag volgens persbureau AP dat er vrijwillig wordt gereorganiseerd. Dat zou in het belang zijn van de bedrijven en de aandeelhouders.

De maatschappij zou in financiële problemen zitten in verband met de pensionering van een groot aantal piloten, maar dat kan niet alles zijn, zeg NRC-redacteur Steven Derix:

“Dit past in het beeld van de Amerikaanse luchtvaartindustrie. De marges zijn er enorm smal en het is, simpel gezegd, ontzettend moeilijk er geld mee te verdienen in de VS. Overigens kan American Airlines onder chapter 11 voorlopig nog gewoon doorvliegen tijdens de herstructurering, die bovendien lang kan duren.”

Een chapter-11-aanvraag (wiki) leidt er meestal toe dat een bedrijf het op een akkoord gooit met de schuldeisers, banken, werknemers en aandeelhouders. Bovendien kan het bedrijf zo nieuw geld lenen, met als voorwaarde dat de uitlener voor de terugbetaling als eerste aan de beurt komt bij nieuwe opbrengsten.

Als de reorganisatie op niets uitloopt, gaat het bedrijf alsnog kopje onder.

    • Peter van der Ploeg