Al-Shabaab werkt hulp Somalië uit

De Somalische terreurbeweging Al-Shabaab heeft gisteren de kantoren van hulporganisaties in Zuid- en Centraal-Somalië bestormd en geplunderd. De moslimextremisten kondigden eveneens aan dat zestien hulporganisaties niet meer mogen werken in de gebieden die zij onder controle hebben en waar de hongersnood het ergst is.

Al-Shabaab zei dat ze „besloten had om de vergunningen van de volgende organisaties permanent in te trekken”. Het gaat onder meer om het VN-kinderfonds UNICEF, de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, en de Noorse en Deense Vluchtelingenraad. VN-chef Ban Ki-moon heeft het besluit in krachtige bewoordingen veroordeeld.

Volgens Al-Shabaab verspreiden deze organisaties informatie over de activiteiten van haar strijders. Ook zouden ze „subversieve” groepen, die proberen het islamitische rechtsysteem te vernietigen, financieren en helpen. Verder zouden ze zich schuldig maken aan „voortdurende ophitsing van de lokale bevolking” tegen de invoering van de sharia, strikte islamitische wetgeving.

Het Internationale Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen mogen wel in de gebieden van Al-Shabaab blijven werken. Beide organisaties zijn al decennia actief in Somalië. Het Rode Kruis is bezig met een omvangrijke operatie, die 1,1 miljoen mensen van voedselhulp moet voorzien.

De beslissing van Al-Shabaab kan grote gevolgen hebben voor de honderdduizenden Somaliërs die afhankelijk zijn van voedselhulp. De hongersnood in het zuiden van Somalië werd mede veroorzaakt doordat Al-Shabaab hulporganisaties vorig jaar verbood voedselhulp uit te delen. De officiële reden was dat dit Somaliërs afhankelijk zou maken, maar de terreurbeweging was ook bang de greep op de bevolking te verliezen. Ze hief het verbod in juli op, toen de voedselcrisis kritiek werd. (AP, Reuters)