A.F.Th. van der Heijden krijgt prijs voor oeuvre

A.F.Th. van der Heijden krijgt voor zijn oeuvre de Constantijn Huygens-prijs. Dat heeft de Haagse Jan Campert-stichting, die de prijs jaarlijks toekent, gisteren bekendgemaakt. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Volgens de jury is Van der Heijden er in 33 jaar schrijverschap „als geen ander in geslaagd om de wereld met een literaire blik te bezien”. In zijn romans en verhalen kan „alles literatuur worden”, vindt de jury. „Of het nu gaat om beroemde misdaadgeschiedenissen, krakersrellen, voetbalvandalen of om zijn persoonlijk leven, steeds slaagt Van der Heijden erin om het menselijk bestaan met een scherp oog voor het morele en het tragische te herscheppen als een groots kunstwerk.”

Dichter Erik Spinoy krijgt de Jan Campert-prijs voor Dode kamer. De jury vindt dat de lezer van deze bundel „zich beweegt tussen flitsen van herkenning en vervreemding”. De F. Bordewijk-prijs gaat naar Gustaaf Peek voor zijn roman Ik was Amerika. De jury is „onder de indruk van de wijze waarop Peek levensverhalen van uiteenlopende figuren met elkaar heeft verstrengeld in een overtuigende vorm”. Benny Lindelauf krijgt de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs voor jeugdliteratuur voor De hemel van Heivisj.

De driejaarlijkse G.H. ’s Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten gaat naar Stichting Perdu, de organisatie die literaire activiteiten organiseert. Aan alle vier prijzen is 5.000 euro verbonden.

Magiër van de Nederlandse letteren: pagina 17