Ordelijk verloop verkiezingen Egypte - ‘hoge opkomst door boete niet stemmen’

Caption: Egyptian Army soldiers stand guard as voters wait outside a polling station on the first day of parliamentary elections in Luxor, Egypt, Monday, Nov. 28, 2011. Shaking off years of political apathy, Egyptians on Monday began voting in their nation's first parliamentary elections since Hosni Mubarak's ouster, a giant step toward what many in the country hope will be a democratic Egypt after decades of dictatorship. (AP Photo)
Caption: Egyptian Army soldiers stand guard as voters wait outside a polling station on the first day of parliamentary elections in Luxor, Egypt, Monday, Nov. 28, 2011. Shaking off years of political apathy, Egyptians on Monday began voting in their nation's first parliamentary elections since Hosni Mubarak's ouster, a giant step toward what many in the country hope will be a democratic Egypt after decades of dictatorship. (AP Photo) Egyptische soldaten houden de wacht bij een stembureau in Luxor tijdens de eerste dag van de parlementaire verkiezingen. Foto AP

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vanavond weten dat de eerste berichten over de Egyptische verkiezingen “tamelijk positief” zijn.

Volgens woordvoerder Mark Toner waren er geen berichten van gewelddadigheden of onregelmatigheden, meldt persbureau Reuters. Ook de Britse ambassadeur in Kairo sprak van een vreedzaam verloop van de verkiezingen.

Door de gewelddadigheden tijdens demonstraties vorige week bestond er de vrees dat het ook vandaag weer tot onlusten zou komen in Egypte.
http://youtu.be/1mb4ZP_r23g

Ook onze correspondent in Kairo, Gert van Langendonck beaamt het ordelijke verloop van de verkiezingen. Van Langendonck:

“Er waren wat onregelmatigheden, maar die waren voornamelijk campagne-gerelateerd. Vooral leden van de Moslimbroederschap voerden nog campagne bij de stembureau’s wat eigenlijk verboden was. Er was geen sprake van geweld, al was de organisatie slecht. Sommige mensen kwamen aan bij gesloten stembureau’s of de stembiljetten waren niet aanwezig. Ongeveer de helft van Egypte heeft vandaag gestemd, begin volgende maand vindt de tweede ronde plaats in de rest van het land. De opkomst is groot, dat komt voornamelijk omdat gisteravond bekend werd gemaakt dat het grondwettelijk is vastgesteld om mensen die niet stemmen te beboeten voor 500 pond, dat is zo’n zestig euro.”

De komende weken wordt in de twee andere districten van het land de eerste ronde van de verkiezingen gehouden. De Egyptenaren kiezen vandaag hun vertegenwoordigers in het hogerhuis, een van de twee kamers van het parlement. De eerste uitslagen van de verkiezingen van vandaag worden niet voor woensdag verwacht.

Tegenstanders Moslimbroederschap stemmen massaal

De saamhorigheid over het samen bereikte doel, het verdrijven van Mubarak, is groot, maar ondertussen heerst er onder de Egyptische bevolking diepe verdeeldheid over de koers die het land moet inslaan. De vraag speelt bij kiezers of Egypte islamitisch of seculier wordt? Naar verwachting wint de Moslimbroederschap de verkiezingen. Veel liberalen, linksen, christenen en seculiere moslims gaan naar de stembus om juist dit scenario te voorkomen, schrijft persbureau AP. Volgens Al Jazeera stemmen ook opmerkelijk meer vrouwen in conservatieve regio’s. De opkomst leek vandaag hoog te zijn, er stonden rijen voor de stembureau’s in onder andere Kairo en Alexandrië.

Volgens Van Langendonck is het nog de vraag of de parlementsverkiezingen uiteindelijk wat zullen voorstellen. Van Langendonck:

“Stellen de verkiezingen meer voor dan die onder het regime van Hosni Mubarak? Dat is de vraag. Het is namelijk nog onduidelijk welke rol het leger zichzelf gaat toedelen na de presidentsverkiezingen volgend jaar. Tot die tijd blijft de Opperste Militaire Raad aan de macht.”

Lees ook ons artikel ‘Vijf vragen over verkiezingen Egypte: waar moeten we op letten?’

    • Hans Klis