VN: misdaden tegen de menselijkheid in Syrië

Nabestaanden rouwen bij het lichaam van een man die gedood werd door Syrische veiligheidstroepen in Houla, vlakbij de stad Homs. Bij het optreden van de autoriteiten worden volgens de VN mensenrechten geschonden.
Nabestaanden rouwen bij het lichaam van een man die gedood werd door Syrische veiligheidstroepen in Houla, vlakbij de stad Homs. Bij het optreden van de autoriteiten worden volgens de VN mensenrechten geschonden. Foto Reuters

De autoriteiten van de Syrische president Bashar al-Assad plegen misdaden tegen de menselijkheid. Dat stellen de Verenigde Naties in een onderzoeksrapport.

In Syrië worden al meer dan acht maanden lang de protesten van burgers, die willen dat de president opstapt, met geweld neergeslagen. In het rapport van de VN-onderzoekcommissie, dat vandaag verscheen, staat dat het leger en veiligheidsdiensten daarbij moorden, verkrachten en martelen. Het regime van al-Assad is daar volgens de commissie verantwoordelijk voor. Het rapport kwam tot stand na interviews met ruim tweehonderd slachtoffers en getuigen.

De Verenigde Naties gaven eerder al de schatting dat bij het geweld inmiddels meer dan 3.500 mensen om het leven zijn gekomen.

Het hele rapport is hier te vinden.