Vlaams trio wint Cameretten Festival

Het Vlaamse trio Ongericht Enthousiasme is zaterdagavond de grote winnaar geworden van Cameretten, het oudste cabaretfestival van Nederland. Het optreden van het in snelle sketches gespecialiseerde drietal werd door de jury omschreven als „charismatisch” en „prettige, hopelijk nog lang ongepolijste gekte”.

De groep bestaat uit Kevin Bellemans en de broers Michel en Philippe Verkinderen, die tot dusver vooral werkzaam waren als acteurs en theatermakers. Bellemans werd ook de persoonlijkheidsprijs toegekend.

Tijdens de Cameretten-finale, in het Nieuwe Luxor-theater in Rotterdam, oogstte Ongericht Enthousiasme onder meer succes met een steeds scabreuzer wordende versie van het tv-spelletje Hints en een scherpe scène over een klagende winkelklant die in razende vaart van het kastje naar de muur wordt gestuurd, gespeeld in de choreografie van een almaar doordraaiende draaideur. Voor de publieksprijs gingen de meeste stemmen echter naar het – eveneens Vlaamse – tweetal Lankmoed, dat in de traditie staat van het succesvolle duo Kommil Foo en al in 2009 de finale haalde van het Amsterdams Kleinkunstfestival. De enige Nederlandse finalist van dit jaar, satiricus Diederik Smit, bleef met zijn erudiete parodie op een actualiteitenrubriek buiten de prijzen. Niettemin roemde de jury zijn „groot talent”.

Alle finalisten maken de komende maanden een gezamenlijke theatertournee. Jasper van Kuijk, Cameretten-winnaar van vorig jaar, werkt dezer dagen aan zijn solodebuut.

    • Henk van Gelder