Video: de dochter van Stalin 1926-2011

Caption: Lana Peters is photographed on a rural road outside of Richland Center, Wis., Tuesday, April 13, 2010. Peters, or Svetlana Alliluyeva, daughter of the late Soviet dictator Josef Stalin, has died of colon cancer Nov. 22, 2011. She was 85. (AP Photo/Wisconsin State Journal, Steve Apps) Lana Peters ofwel Svetlana Alliluyeva, de dochter van Russische dictator Joseph Stalin overleed vorige week op 85-jarige leeftijd in de VS. Foto AP / Steve Apps

De enige dochter van Sovjet-dictator Josef Stalin, Svetlana Alliloejeva, later Lana Peters, is op 85-jarige leeftijd in de Verenigde Staten overleden.

Peters stierf op 22 november aan darmkanker, meldt persbureau AP. Haar vlucht in 1967 naar het Westen veroorzaakte internationaal ophef en bracht het communistische regime ernstig in verlegenheid. De toenmalige Sovjet-premier noemde haar “moreel instabiel”.

Een persconferentie van Alliloejeva uit 1967:

In de VS publiceerde Alliloejeva met haar memoires Twenty letters to a friend een bestseller. Zij trad later in het huwelijk met de Amerikaanse architect William Wesley Peters, met wie zij een dochter kreeg. In 1973 scheidden zij. Lana Peters keerde in de jaren tachtig voor korte tijd terug naar de Sovjet-Unie, maar later vestigde zij zich toch weer in het Westen.

Een later ongedateerd interview in de korte film ‘Svetlana about Svetlana’:

    • Hans Klis