Ernstige incidenten bij verkiezingen Congo - vijf doden

Members of Congo's presidential guard walk through heavy rain ahead of incumbent Joseph Kabila (not seen) as he leaves a polling station after voting in Democratic Republic of Congo's capital Kinshasa, November 28, 2011. Voting began slowly on Monday in Congo's second-post war election, held despite fears logistical problems and irregularities would undermine the result. REUTERS/Finbarr O'Reilly (DEMOCRATIC REPUBLIC CONGO - Tags: POLITICS ELECTIONS MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY) Leden van de Congolese presidentiële garde begeleiden de zittende president Joseph Kabila (hier niet te zien) wanneer hij het stemlokaal in Kinshasa verlaat. Foto Reuters / Finbarr O'Reilly

Bij geweld rond de verkiezingen in Congo zijn vandaag ten minste vijf mensen, onder wie een politieagent, om het leven gekomen. Dat heeft de Congolese minister van Binnenlandse Zaken Dikanga Kazadi gezegd.

Gemaskerde schutters openden met automatische wapens het vuur op een vrachtwagen met stembiljetten in Lubumbashi, zo vertelt de gouverneur van de provincie Katanga.

De presidentsverkiezingen in Congo verlopen tot dusver zeer onrustig. In West Kasaï hebben inwoners drie stembureaus in brand gezet en een verkiezingswaarnemer raakte zwaar gewond toen een gewelddadige menigte hem belaagde. Dat meldt de Congolese organisatie RENOSEC, die de verkiezingen monitort.

Gouverneur van Katanga, Moise Katumbi, vertelt in een telefoongesprek aan persbureau Reuters:

“Alles is onder controle.”

De vorige verkiezingen, in 2006, ontaardden in bloedige botsingen tussen aanhangers van president Joseph Kabila en de medestanders van Jean-Pierre Bemba, zijn voornaamste rivaal. Het zijn de tweede verkiezingen in vijftig jaar in Congo.

Niemand twijfelt eraan dat Kabila, die de kieswet zo aanpaste dat niet langer een meerderheid, maar enkel een voorsprong op de versplinterde oppositie voldoet, als winnaar uit de bus komt.

    • Marije Willems