Vergunning wapens ingenomen

De politie controleerde 70.000 wapenvergunningen in Nederland.

. In Nederland hebben 29 mensen hun wapenvergunning moeten inleveren na een herscreening van de politie. Alle 70.000 wapenvergunningen in Nederland werden opnieuw gecontroleerd. De NOS meldt op basis van eigen onderzoek dat eigenaren met een strafblad of psychische problemen hun vergunning af moesten staan.

De controle van de 70.000 vergunningen is het gevolg van de schietpartij in Alphen aan den Rijn, waarbij Tristan van der Vlis met verschillende vuurwapens in winkelcentrum De Ridderhof zes mensen doodde. Ondanks de paranoïde schizofrenie en depressies waaraan hij leed, beschikte hij over een wapenvergunning.

De NOS meldt dat de controle per korps verschilde. In Groningen werden 1.600 eigenaren van wapenvergunningen thuis opgezocht, terwijl in Twente voornamelijk een administratieve controle werd uitgevoerd.

Volgens Toon Moeskops, adviseur bijzondere wetten bij de politie, onderstreept het lage aantal ingevorderde licenties de kwaliteit van de vergunningverlening: „Het stelsel van vergunningverlening werkt dus behoorlijk goed”, zegt hij. „Maar na Alphen aan den Rijn weten we wel dat er maar één persoon hoeft te zijn die doorslaat om een drama te veroorzaken.” (Novum)