Van der Sloot claimt miljoenen van Chili

De wegens moord in Peru gedetineerde Joran van der Sloot eist tien miljoen dollar (7,5 miljoen euro) schadevergoeding van de Chileense staat. Hij vindt dat Chili rechtsregels overtrad toen dit land hem vorig jaar uitzette naar Peru.

Van der Sloot heeft tegenover de Peruaanse politie bekend dat hij op 30 mei vorig jaar in een hotelkamer in Lima de 21-jarige Stephany Flores heeft vermoord. Hij zou haar in een opwelling hebben gedood toen de vrouw op zijn laptop informatie zag over de vermeende rol van Van der Sloot in de moord op Natalee Holloway op Aruba in 2005.

Van der Sloot vluchtte na zijn ontmoeting met Flores over de zuidgrens naar Chili. Daar werd hij na een paar dagen aangehouden en uitgezet naar buurland Peru.

Volgens documenten die in bezit zijn van de Peruaanse televisiezender Panamericana Televisión is Van der Sloot een procedure begonnen bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens. Die commissie ziet toe op de naleving van mensenrechten in de regio. Volgens Van der Sloot hebben de Chilenen zijn rechten niet gerespecteerd bij de uitzetting naar Peru. Hij verwijt Chili dat hij geen advocaat mocht raadplegen en zijn familie niet mocht bellen toen hij werd aangehouden.

De regering van Chili is volgens Van der Sloot onder druk gezet door de toenmalige Peruaanse president Alan García om hem onverwijld over de grens te zetten. Ook een aantal Peruaanse politiemensen en de vader van het slachtoffer Ricardo Flores, nu parlementslid in Peru, zouden ontoelaatbare druk hebben uitgeoefend op de autoriteiten in Chili.

Kort na zijn aanhouding verklaarde de Nederlandse advocaat en hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops al dat de uitzetting van van der Sloot in strijd met het recht gebeurde.

De rechtbank in Lima heeft eind vorige week ook een datum geprikt voor de openbare behandeling van de strafzaak tegen Van der Sloot. Het proces tegen hem begint op vrijdag 6 januari. Hij wordt aangeklaagd voor moord gevolgd door roof. Van der Sloot riskeert een gevangenisstraf van dertig jaar.