Uitgelicht

Film

Gran Torino (Clint Eastwood, 2008, VS). Sinds de eeuwwisseling legt Clint Eastwood zich voornamelijk toe op azijnpissers die nog iets willen betekenen. Hier is hij mopperpot Walt Kowalski, veteraan van de Koreaoorlog en van Ford in Detroit, die bier drinkt op de veranda en met zijn M1-geweer een jeugdbende op de korrel neemt. Maar uiteindelijk wordt hij mentor van een Vietnamese buurjongen. Eastwood speelt wat overdreven met zijn eigen iconografie. Veronica, 20.30-22.45u.

Ladyhawke (Richard Donner, 1985, VS). Sword and sorcery-film met Rutger Hauer als een dolende ridder, steevast in het gezelschap van een tamme havik. Bij nacht verandert de vogel in zijn geliefde Michelle Pfeiffer en hijzelf in een wolf. Een vlotte discodreun verpest de broze sprookjessfeer.RTL8, 20.30-23.00u.

Feu Mathias Pascal (Michel L’Herbier, 1926, F). Gerestaureerde stomme film naar de roman Mattia Pascal van Pirandello. Melodrama over romantisch jongmens die trouwt, ontdekt dat zijn schoonmoeder een draak is en er vandoor gaat voor zijn huwelijk op de klippen loopt. Met zijn laatste geld maakt hij fortuin in een casino in Monte Carlo, keert terug naar zijn woonplaats maar leest onderweg in de krant zijn eigen overlijdensbericht. Daarop besluit hij naar Rome te vertrekken. Onwaarschijnlijke verwikkelingen volgen.Arte, 00.20-03.10u.

Garçon! (Claude Sautet, 1983, Frankrijk). Oppervlakkige, maar knap geregisseerde tragikomedie over een ober van middelbare leeftijd (Yves Montand), die een pretpark wil beginnen. Ook met Nicole Garcia, Dominique Laffin.TV5, 23.55-01.25u.

Liebeskind (Jeanette Wagner, 2005, Duitsland). Delicate eindexamenproductie waarmee regisseuse Wagner afstudeerde aan de Berlijnse filmacademie behelst ‘vrijwillige incest’. Zeventienjarig meisje (Anna Fischer, bekroond met de Max Ophüls-prijs voor aanstormend talent) is behalve een vaderskindje óók een Lolita als ze na jaren haar vader tegenkomt.ZDF, 01.25-02.35u.

Informatief

Tegenlicht: Op jacht naar Afrikaanse grond. Reportage over Amerikaanse investeerder Philip Heilberg, die van de burgeroorlog in Soedan gebruik maakt om er land en concessies op te kopen.Ned.2, 20.55-22.00u.

Wohin steuert Russland? Documentaire van ARD-correspondenten Ina Ruck en Georg Restle over een land dat klem zit tussen terreur in de Kaukasus en de mooi-weer-show van Poetin. Met het vizier op de verkiezingen voor de Doema die volgende maand worden gehouden, wordt gepeild of Rusland vooruitgang boekt of dat het land verder afglijdt naar een politiestaat. ARD, 22.45-23.30u.

Walking back to happiness. Documentaire van Pascal Poissonnier over het mysterie van zijn afkomst en de gevolgen daarvan voor de familierelaties. In zijn familie gaat een gerucht dat ergens in de loop van de geschiedenis een vader zijn naam heeft gegeven aan een kind dat niet het zijne was. De jongere generatie weet er het fijne niet van, de ouderen zwijgen. Gaandeweg ontrafelt Poissonnier lang vervlogen familiegeheimen en vetes.Canvas, 23.35-00.30u.

Amusement

Top Gear. Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May trekken naar Italië om daar uit te maken wat de meest trendy hatchback is. Dat gaat gepaard met hoog oplaaiende Anglo-Italiaans temperamenten. Clarkson kiest een Citroën, Hammond een Fiat en May een Renault. Op het thuiscircuit in Engeland wordt een nieuwe Aston Martin aan de tand gevoeld door May. Komiek Ross Noble is de ‘star in a reasonably priced car’.Canvas, 21.10-22.00u.

Radio

Componist van de week: Domenico Cimarosa. Drie stukken van deze tijdgenoot van Mozart, die in zijn tijd veel succes had met zijn opera’s – hij schreef er meer dan tachtig. Vanavond de Ouverture Il Retorno di Don Calendrin, de bas-aria uit Coeli Voces, en Dixit Dominus, door diverse orkesten en zangers. Radio 4, 19.30-20.00u.