uitgelicht

Prime Minister Vladimir Putin agestures as he speaks during a United Russia party congress in Moscow, Russia, Sunday, Nov. 27, 2011. Prime Minister Vladimir Putin has been formally nominated by the ruling United Russia party to run for president in next March's election. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Prime Minister Vladimir Putin agestures as he speaks during a United Russia party congress in Moscow, Russia, Sunday, Nov. 27, 2011. Prime Minister Vladimir Putin has been formally nominated by the ruling United Russia party to run for president in next March's election. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko) AP

Film

Gran Torino (Clint Eastwood, 2008, VS). Sinds de eeuwwisseling legt Clint Eastwood zich voornamelijk toe op azijnpissers die nog iets willen betekenen. Hier is hij mopperpot Walt Kowalski, veteraan van de Koreaoorlog en van Ford in Detroit, die bier drinkt op de veranda en met zijn M1-geweer een jeugdbende op de korrel neemt. Maar uiteindelijk wordt hij mentor van een Vietnamese buurjongen. Eastwood speelt wat overdreven met zijn eigen iconografie. Veronica, 20.30-22.45u.

Ladyhawke (Richard Donner, 1985, VS). Sword and sorcery-film met Rutger Hauer als een dolende ridder, steevast in het gezelschap van een tamme havik. Bij nacht verandert de vogel in zijn geliefde Michelle Pfeiffer en hijzelf in een wolf. Een vlotte discodreun verpest de broze sprookjessfeer. RTL8, 20.30-23.00u.

Feu Mathias Pascal (Michel L’Herbier, 1926, F). Gerestaureerde stomme film naar een roman van Pirandello. Melodrama over romantisch jongmens die trouwt, ontdekt dat zijn schoonmoeder een draak is en er vandoor gaat voor zijn huwelijk op de klippen loopt. Met zijn laatste geld maakt hij fortuin in een casino in Monte Carlo, keert terug naar zijn woonplaats maar leest onderweg in de krant zijn eigen overlijdensbericht. Daarop besluit hij naar Rome te vertrekken. Onwaarschijnlijke verwikkelingen volgen.Arte, 00.20-03.10u.

Garçon! (Claude Sautet, 1983, Frankrijk). Oppervlakkige, maar knap geregisseerde tragikomedie over een ober van middelbare leeftijd (Yves Montand), die een pretpark wil beginnen. Ook met Nicole Garcia. TV5, 23.55-01.25u.

Liebeskind (Jeanette Wagner, 2005, Duitsland). Delicate eindexamenproductie waarmee regisseuse Wagner afstudeerde aan de Berlijnse filmacademie behelst ‘vrijwillige incest’. Zeventienjarig meisje (Anna Fischer, bekroond met de Max Ophüls-prijs voor aanstormend talent) is behalve een vaderskindje óók een Lolita als ze na jaren haar vader tegenkomt.ZDF, 01.25-02.35u.

Informatief

Tegenlicht: Op jacht naar Afrikaanse grond. Reportage over Amerikaanse investeerder Philip Heilberg, die van de burgeroorlog in Soedan gebruikmaakt om er land en concessies op te kopen. Ned.2, 20.55-22.00u.

Wohin steuert Russland? Documentaire van ARD-correspondenten Ina Ruck en Georg Restle over een land dat klem zit tussen terreur in de Kaukasus en de mooi-weer-show van Poetin. Met het vizier op de verkiezingen voor de Doema die volgende maand worden gehouden, wordt gepeild of Rusland vooruitgang boekt of dat het land verder afglijdt richting politiestaat. ARD, 22.45-23.30u.

Sasha: hiv in Rusland. De aidsepidemie in Rusland is de snelst groeiende ter wereld. Meer dan één miljoen Russen zijn hiv-positief, er zijn te weinig hiv-remmers beschikbaar, de regering doet niets aan voorlichting en drugsgebruikers die hiv oplopen worden gecriminaliseerd. Sasha Volgina, hiv-positief en zwanger, leidt een groep activisten die zich tegen deze situatie verzet. Filmmaker Jan Jaap Kuiper volgt Sasha tijdens haar zwangerschap en na de geboorte van haar kind, terwijl zij samen met haar lotgenoten knokt voor een beter bestaan. Ned.2, 22.55-23.55u.

Walking back to happiness. Documentaire van Pascal Poissonnier over het mysterie van zijn afkomst en de gevolgen daarvan voor de familierelaties. In zijn familie gaat een gerucht dat ergens in de loop van de geschiedenis een vader zijn naam heeft gegeven aan een kind dat niet het zijne was. De jongere generatie weet er het fijne niet van, de ouderen zwijgen. Gaandeweg ontrafelt Poissonnier lang vervlogen familiegeheimen en vetes. Canvas, 23.35-00.30u.

Amusement

Top Gear. Jeremy, Richard en James trekken naar Italië om daar uit te maken wat de meest trendy hatchback is. Dat gaat middels lastige uitdagingen en hoog oplaaiend Anglo-Italiaans temperament. Clarkson kiest een Citroën DS3 Racing; Hammond een Fiat 500C Abarth en May een Renault Clio R.S. Op het thuiscircuit in Engeland wordt de nieuwe Aston Martin Virage aan de tand gevoeld door James May en komiek Ross Noble is de ‘star in a reasonably priced car’.Canvas, 21.10-22.00u

Radio

Componist van de week: Domenico Cimarosa. Drie stukken van deze tijdgenoot van Mozart, die in zijn tijd veel succes had met zijn opera’s – hij schreef er meer dan tachtig. Vanavond de Ouverture ‘Il Retorno di Don Calendrin’, de bas-aria uit Coeli Voces, en Dixit Dominus, door diverse orkesten en zangers.Radio 4, 19.30-20.00u.