Type 6: Tinkebell

De kunstenaar en de volkswoede – geen onbekend huwelijk. De afgelopen jaren werd meerdere malen verontwaardiging opgeroepen in de kunstsector. Jonas Staal met ‘De Geert Wilders Werken’: eenentwintig openbare herdenkingsmonumenten voor Wilders. Schrijver A.H.J. Dautzenberg die lid wordt van pedoclub Martijn. Jeroen Eisinga die opnames maakt van een schaap dat hij vijf minuten weerloos op de rug legt. Kunstenares Tinkebell die de nek van haar kat breekt om een tas van het dier te maken. Theo van Meerendonk die, geïnspireerd door de goudvissenblender van Chileense kunstenaar Marco Evaristii, achttien met verf ingesmeerde goudvissen laat spartelen op een doek tot ze doodgaan.

Terecht?

Controverse is een geschikt middel om een onderwerp op de kaart te krijgen. De bovenstaande kunstenaars krijgen de heftige reacties die ze met de actie wensen te bereiken. Dat betekent nog niet dat deze acties geslaagd zijn. De nek van je kat breken of goudvissen laten spartelen is weerzinwekkend, maar de kunstenaars in kwestie zullen volhouden dat ze de bio-industrie en de vlees- en visconsumptie aan de kaak stellen. Het blijft de vraag of ze hun doel niet voorbijschieten.