Type 2: Wendy

Sommige publieke personen doen één ding verkeerd: ze zijn populair en maken dan een programma dat niet aanslaat. Wendy van Dijk is de ideale schoondochter tot ze de mislukking show Million Dollar Wedding presenteert. Meteen moet het hoofd eraf, ook al hebben jarenlang miljoenen mensen genoten van haar programma’s. Paul de Leeuw krijgt het te verduren met de Madiwodovrijdagshow. Talkshows zijn helemaal een no go area. Marc-Marie Huijbrechts is dé ontdekking van Dit Was Het Nieuws, maar van de reacties op de talkshow Marc-Marie Rechtstreeks die hij vervolgens maakt zal hij nog steeds zwetend wakker schrikken.

Terecht?

Het lijkt alsof Nederlanders niet tegen succes kunnen. Als iemand het jarenlang goed doet, moet deze persoon hoognodig op zijn of haar plek worden gezet. Dit gebeurt dan op een even hysterische als ondankbare wijze. De impact van het medium televisie kan daarbij niet worden onderschat. Televisie vergroot uit.

Joost Zwagerman was maandelijks te gast bij ‘De Wereld Draait Door’ maar mensen op straat dachten dat hij er elke week zat. Als iemand een slecht programma maakt, denken vele kijkers beledigd: waar haal je het recht vandaan om deze immense bak bagger in mijn woonkamer uit te storten. Als ze zelf iets fout doen op hun werk, wensen ze liever niet door de natie te worden beschimpt.