Twee NAVO-gewonden bij aanvaringen met Serviërs in Kosovo

Duitse troepen van de NAVO-vredesmacht in Kosovo bij de door Serviërs opgeworpen wegversperring in Zupce, eind oktober. Vandaag raakten twee NAVO-soldaten gewond bij aanvaringen met Servische demonstranten.
Duitse troepen van de NAVO-vredesmacht in Kosovo bij de door Serviërs opgeworpen wegversperring in Zupce, eind oktober. Vandaag raakten twee NAVO-soldaten gewond bij aanvaringen met Servische demonstranten. Foto AFP / Armend Nimani

Twee NAVO-soldaten zijn vandaag gewond geraakt toen Servische demonstranten het vuur op ze openden in het noorden van Kosovo. Dat heeft een woordvoerder van de NAVO-vredesmacht in het land, KFOR, gezegd.

Al maanden blokkeren de Kosovaarse Serviërs de belangrijkste wegen in Kosovo. De Serviërs zijn hiertoe overgegaan omdat de Kosovaarse autoriteiten douaneposten willen inrichten langs de grens tussen Kosovo en Servië. De Serviërs, een minderheid in Kosovo, zien dit als een poging het noorden te onderwerpen aan de wil van de etnisch-Albanese autoriteiten. Zij beschouwen Kosovo als deel van Servië en erkennen de in 2008 uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo niet.

Vanmorgen probeerden de NAVO-troepen een van de ruim tien wegversperringen, die in Jagnjenica, te verwijderen. Daarop kwam het tot een aanvaring met de Serviërs. De KFOR zette traangas in tegen de demonstranten, schoot met rubberen kogels en verwijderde vrachtwagens en bussen die de weg versperden. De demonstranten openden daarop het vuur. Ook aan hun kant vielen twee gewonden.

Ruim twintig NAVO-militairen raakten vorige week dinsdag nog gewond, van wie één ernstig, bij confrontaties met Servische betogers. Ook toen probeerden de troepen een wegblokkade op te ruimen.

    • Peter Zantingh