't Gaat nog steeds over Ruiz

FC Twente verspeelde punten tegen Vitesse (0-0) en raakt achterop in de titelrace.

Het huidige FC Twente sprankelt niet en mist spelers die het verschil maken.

FC Twente liet in speelronde veertien als enige club uit de topvijf twee punten liggen, kwam voor het eerst na 41 wedstrijden niet tot scoren en kon wederom een gebrek aan creativiteit niet verbloemen. FC Twente en coach Co Adriaanse; het leek vooraf zo’n mooie combinatie. Maar het huidige FC Twente sprankelt niet en de resultaten vallen wat tegen. De achterstand op koploper AZ bedraagt nu zeven punten. De club uit Alkmaar heeft bovendien een wedstrijd minder gespeeld. „Ik kan de spelers niets verwijten. De extra kwaliteit om een ploeg als Vitesse te verslaan was er niet”, luidde de veelzeggende conclusie van Adriaanse.

FC Twente begon het vorige seizoen als de landskampioen van 2010 met bescheiden ambities. Een plaats in de topvier van de eredivisie luidde de doelstelling. De club uit Enschede wilde vooral de bevestiging dat het een structurele plek in de top van de eredivisie heeft veroverd. Het seizoen verliep met Theo Janssen en Bryan Ruiz als de smaakmakers boven verwachting goed. FC Twente won de beker en streed tot de laatste dag om het kampioenschap met Ajax. Dat smaakte naar meer.

FC Twente wilde met Adriaanse weer de strijd om de titel aangaan. De club liet net als de voorgaande seizoenen bepalende spelers vertrekken om de financiële huishouding op orde te houden. Daar waar de club in het verleden met slimme aankopen het kwaliteitsverlies wist op te vangen, lijkt FC Twente daar nu niet in geslaagd. Nieuwe spelers als Tim Cornelisse, Willem Janssen en Leroy Fer kunnen het vertrek van Theo Janssen en Bryan Ruiz niet verbloemen. „We hebben met het vertrek van Ruiz aan creativiteit ingeleverd. Dat is het verschil met vorig seizoen”, stelde Adriaanse gisteren.

Het is veelzeggend dat Adriaanse bijna halverwege het seizoen nog steeds op het verlies van Ruiz wijst. De sierlijke aanvaller uit Costa Rica maakte voor FC Twente inderdaad de afgelopen jaren het verschil tussen subtop en top. Maar FC Twente verzuimde het verlies op te vangen en betaalt daar nu de tol voor. Vlak voor het sluiten van de transfermarkt mislukte het plan om Dusan Tadic over te nemen van FC Groningen. Het is de vraag of FC Twente tijdens de winterstop opnieuw een poging zal wagen om de Serviër te kopen. „We moeten afwachten of er ruimte voor versterking is”, zei Adriaanse na het gelijkspel. „Daar ga ik niet over.”

Adriaanse gaf in de perskamer van de Veste aan dat FC Twente „met verstandig beleid” in de top van de eredivisie is beland. Onder leiding van voorzitter Joop Munsterman klom de club uit een bijna uitzichtloze positie op tot de kampioen van Nederland. Het is tekenend voor de status van FC Twente – nog niet definitief een topclub – dat trainers als Steve McClaren en Michel Preud’homme de club gebruikten als opstapje om elders een lucratieve verbintenis af te dwingen. Adriaanse staat ook niet bekend als een trainer met een lange houdbaarheid.

Het trouwe Twentse publiek begon gisteren na het tweede puntenverlies op rij voorzichtig te fluiten. FC Twente kon tegen Vitesse niet meer dan vier kansen afdwingen en mocht in de slotfase nog van geluk spreken dat de Arnhemse club niet in de counter toesloeg. Vitesse-trainer John van den Brom beschouwde het 0-0 gelijkspel na de pijnlijke 4-0 thuisnederlaag vorige week tegen Feyenoord als „een mooi punt”. „Voor ons is dit zeker geen mooi punt”, zei Adriaanse. „We hebben twee punten te weinig gekregen.”

FC Twente moet vrezen dat het afhaakt in een kampioensrace met ploegen als AZ en PSV. De concurrentie won in deze speelronde met overtuigend en effectief voetbal van respectievelijk FC Utrecht en FC Groningen. FC Twente speelt dit seizoen niet meer het aantrekkelijkste voetbal van Nederland, maar beschikt ook niet meer over spelers die met hun individuele kwaliteiten in topduels een wedstrijd kunnen beslissen. Spits Luuk de Jong kwam niet tot scoren en topscorer Marc Janko bracht als invaller geen verlossing.

Adriaanse verzuchtte na het zesde gelijkspel in de competitie dat een zoektocht naar een adequate vervanger voor Ruiz moeilijk is. „Er is geen tweede Ruiz”, zo oordeelde de coach. FC Twente zal de vertrokken vedette komende donderdag in het thuisduel met Fulham nog één keer in de armen sluiten. Dan neemt voetballer uit Midden-Amerika alsnog afscheid van de nummer drie van de eredivisie. Maar zijn geest zal de rest van het seizoen waarschijnlijk nog door de Veste waren.

    • Koen Greven