Succesvolle producent verlaat IDTV

Filmproducent Frans van Gestel stapt uit mediabedrijf IDTV en begint voor zichzelf. Zo kan hij naar eigen zeggen meer aandacht geven aan filmmaken dan onder IDTV het geval is.

Voor IDTV is het vertrek van de succesvolle Van Gestel een aderlating. Het bedrijf gaat erdoor „terug naar zijn oorsprong” en verliest z’n filmtak, zegt directeur Shula Rijxman. Maar IDTV blijft voor drama voorlopig gebruikmaken van Van Gestels expertise.

Het nieuwe bedrijf van Van Gestel gaat Topkapi Films heten. Van Gestel (1964) is Nederlands succesvolste filmproducent met tientallen Gouden Kalveren op zijn naam, waarvan vier voor beste film. Hij produceerde 86 films en televisieseries. Hij staat erom bekend commerciële films af te wisselen met kunstfilms. Naast filmhits als In Oranje, Alles is Liefde en De Heineken ontvoering produceerde hij titels als Black Butterflies en Code Blue.

In 2008 werd Motel Film onderdeel van IDTV, nu scheidden hun wegen weer. Van Gestel neemt producent Arnold Heslenfeld en enkele medewerkers mee naar Topkapi Films, alsmede de catalogus en alle projecten in ontwikkeling. Daaronder Alles is familie, opvolger van Alles is liefde.

Van Gestel, die al 1,5 jaar met IDTV onderhandelde over de boedelscheiding, vindt de breuk logisch omdat film voor IDTV weinig prioriteit heeft. „IDTV wordt beheerd door een hedgefund dat winst op korte termijn zoekt. Film is geduldig, langzaam, riskant.” IDTV eiste niet dat hij alleen nog commerciële films produceerde. Van Gestel blijft publieksfilms en arthouse maken.