Stembussen in Egypte open voor eerste verkiezingen na Mubarak

Een Egyptische soldaat vanochtend vroeg bij een stemlokaal in hoofdstad Kairo. Foto Reuters / Ahmed Jadallah

In Egypte zijn vanochtend om zeven uur de stemlokalen voor het begin van de parlementsverkiezingen. Het zijn de eerste verkiezingen in het belangrijke Arabische land sinds het aftreden van Mubarak in februari.

De Egyptische parlementsverkiezingen beginnen vandaag met de eerste ronde van een gefaseerde verkiezing voor het lagerhuis, een van de twee kamers van het parlement. Omdat de verkiezingen uit verschillende rondes bestaan, zijn de verkiezingen voor het lagerhuis pas op 11 januari afgerond. De stembussen zijn open tot zes uur vanavond. Zo’n 50 miljoen Egyptenaren mogen vandaag gaan stemmen.

Een belangrijke vraag voor vandaag is of de verkiezingen op een rustige en eerlijke manier zullen verlopen. In Egypte, vooral in hoofdstad Kairo, heerst al maanden grote onvrede over de volgens veel Egyptenaren trage overgang naar een nieuw en democratischer systeem. Vooral de kritiek op de rol van het leger, dat niet bereid zou zijn om daadwerkelijk de macht af te staan, is groot. De afgelopen weken was het daarom weer heel onrustig op het Tahrir-plein, in februari het epicentrum van de revolutie tegen Mubarak.

Een andere grote vraag is of de parlementsverkiezingen, die de komende maanden verspreid over verschillende verkiezingsdagen zullen plaatsvinden, veel kiezers naar het stemlokaal zullen trekken. Als de opkomst laag blijkt, kan dat worden uitgelegd als een gebrekkig vertrouwen van de Egyptische bevolking in het democratiseringsproces. Interessant is ook om te zien hoe de partij van de Egyptische Moslimbroederschap het bij de verkiezingen zal doen. De fundamentalistische Moslimbroederschap was onder Mubarak verboden, maar is populair bij de bevolking.

    • Pim van den Dool