Soep voor wereldverbeteraars

Zo vaak ben ik inmiddels langs het Amsterdamse Beursplein gekomen, dat het me voorkomt of Occupy er altijd al was – de tentjes en veldkeuken ontworpen door een ouwe hippie bij de afdeling stadsplanologie –, maar om een of andere reden was het Occupy-kampement in mijn eigen stad Den Haag aan mijn aandacht ontsnapt. Vorige week reed ik er toevallig langs en bedacht: ik moet een pannetje soep gaan brengen.

Niet dat het er al van is gekomen. Maar ik heb wel alvast op occupydenhaag.org gekeken waar precies behoefte aan is, voedseltechnisch gesproken. Voor wie het zien wil, is dat een aandoenlijk lijstje: „Groenten, fruit, pindakaas (wordt heel veel gegeten), kaas, roomboter. Geen alcohol. Bij voorkeur geen producten met E-nummers of lightproducten.”

Zeg mij wat u eet en ik zeg u wie u bent, luidt een oud aforisme. Wel, dit is onmiskenbaar het lijstje van een stel wereldverbeteraars. Hadden de occupanten om minimarsjes, margarine in blik, bier en barbecueworst gevraagd, dan hadden ze zich immers nauwelijks onderscheiden van een roedel pubers op een camping in Renesse. Nee, een beetje activist is veganist. Of vegetariër. Of in elk geval: eet pindakaas.

„Indien u een keer voor ons wil koken of voedsel over heeft van een feestje; wij houden ons aanbevolen en waarderen dit zeker”, vermeldt de website van de Haagse ‘99 %’ ook nog. Mijn pannetje soep is dus welkom. Ik denk erover iets puur plantaardigs te maken, zodat iedereen ervan mee kan eten. Iets duurzaams uiteraard, van spullen waar geen uitbuiting, bestrijdingsmiddelen of vliegtuigvervoer aan te pas is gekomen. En vooral ook iets hartigs en verwarmends, want het is ’s avonds vast koud op het Malieveld. Zoiets als deze soep van urad dal, kerrie, kokosmelk en koriander.

Urad dal zijn gespeten zwarte oerdie-boontjes, veel gebruikt in de Indiase keuken en te koop bij tropische en oosterse winkels. Wie de boontjes niet kan vinden, gebruikt oranje linzen, die vrijwel overal te krijgen zijn.

Verwarm een scheut olie in een soeppan op matig vuur. Voeg de ui, bleekselderij, knoflook, gember en een snufje zout toe en laat 5 minuten fruiten. Voeg de kerrie toe, zet het vuur iets hoger en bak tot je hem flink gaat ruiken. Voeg de kokosmelk, bouillon en dal of linzen toe en breng het geheel aan de kook.

Laat de soep op laag vuur 30 - 40 minuten koken, tot de dal of linzen gaar en stukgekookt zijn. Proef en breng op smaak met zout, versgemalen peper en limoen- of citroensap. Bestrooi met koriander en serveer in kommen of mokken. Erbij: boterhammen met pindakaas.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok