Schultz van Haegen wil aanbesteding ov niet langer uitstellen

Het Stationsplein van Amsterdam tijdens de staking van het GVB in juni dit jaar. Foto NRC / Maurice Boyer Het Stationsplein van Amsterdam tijdens de staking van het GVB in juni dit jaar. Foto NRC / Maurice Boyer

De aanbesteding van het openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam wordt niet meer uitgesteld.

Althans dat is het voornemen van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen, schrijft de Volkskrant.

Dat liet zij vandaag in een debat in de Tweede Kamer weten. De privatisering van de drie publieke ov-bedrijven GVB, HTM en RET moet volgens plan begin 2013 ingezet worden. Schultz van Haegen ziet niks in een uitstel, waar vakbonden en Kamerfracties PvdA, GroenLinks en SP achter staan.

Op 20 november legden de vakbonden het stadsvervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam 24 uur plat uit protest tegen de privatisering die de overheid 120 miljoen moet besparen. Abvakabo FNV had voorgesteld de geplande aanbesteding een halfjaar uit te stellen tot 1 juli 2013. In die tijd zou onderzoek kunnen worden gedaan naar het behoud van het huidige lijnennet en werkgelegenheid. De minister ging daar niet mee akkoord en de vakbond ging over tot actie.

In februari, april, mei en juni vonden ook al acties plaats. Bij de laatste actie op 29 juni lag het openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam buiten de spitsen plat.

    • Hans Klis