Ruzie over de eretitel 'oudste stad van Holland'

Welke gemeente mag zich de oudste stad van Holland noemen? De eretitel is inzet geworden van een ruzie tussen de gemeenten Dordrecht en Geertruidenberg. Het conflict ontstond ruim twee weken geleden bij de nationale intocht van Sinterklaas in Dordrecht. Burgemeester Brok heette de Sint welkom in „de oudste stad van Holland”.

Die verwelkoming zette kwaad bloed in Geertruidenberg. Deze Brabantse gemeente kreeg al in 1213 stadsrechten toegewezen, als eerste plaats van Holland, een graafschap dat destijds bestond uit Noord-Holland, Zuid-Holland en een deel van het huidige Noord-Brabant. Dordrecht kreeg pas zeven jaar later stadsrechten verleend.

Niettemin vindt Brok dat de eretitel zijn gemeente toekomt, omdat Dordrecht al eerder stedelijk gebied was. De verlening van stadsrechten is slechts een formaliteit, vindt hij. De ruzie wordt binnenkort uitgevochten waar hij begon: op de nationale televisie. Rijdende rechter Frank Visser gaat zich buigen over de kwestie. Burgemeester Brok heeft het volste vertrouwen in een goede afloop, zei hij tegen de lokale radiozender RTV Rijnmond. „Geertruidenberg mag je niet eens een stad noemen. Het is eerder een woonvlekje.”