Regering Koeweit neemt ontslag, maar verandert er iets?

Caption: Kuwaiti opposition protesters demonstrate outside the Palace of Justice in Kuwait City on November 24, 2011 against the arrest of pro-reform activists over charges of storming parliament last week. Kuwait remanded in custody 24 opposition activists pending further investigation on charges they stormed the parliament last week, their lawyer said. AFP PHOTO/YASSER AL-ZAYYAT Aanhangers van de oppositie demonstreerden op 24 november voor het justitieel paleis in Koeweit-Stad. Foto AFP / Yasser al-Zayyat

Het kabinet van Koeweit heeft vandaag zijn ontslag ingediend vanwege aanhoudende demonstraties van de oppositie. Die eisen dat premier Sheikh Nasser al-Mohammad al-Sabah opstapt vanwege een vermeend corruptieschandaal.

De emir van Koeweit Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah, ook de neef van de premier, heeft het ontslag geaccepteerd, meldt persbureau Reuters op basis van het staatspersbureau. Het kabinet blijft voorlopig demissionair functioneren. De vraag is volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants wat de emir nu gaat doen. Roelants:

De vraag is nu wat de emir besluit, hij zal in ieder geval de tijd nemen om na te denken. Komen er vervroegde verkiezingen? Blijft Sabah premier? Of stuurt de emir het parlement voor een paar jaar naar huis, zoals hij dat een paar jaar geleden deed?”

Demonstraties vanwege beschuldigingen van corruptie premier

In Koeweit wordt al lange tijd gedemonstreerd voor het aftreden van premier Sabah. Hij wordt door de oppositie verantwoordelijk gesteld voor een ongekend groot corruptieschandaal waarbij ook vijftien van de vijftig parlementsleden betrokken zouden zijn.

De procureur-generaal in Koeweit opende in september een onderzoek naar de bankrekeningen van de verdachte parlementsleden, die volgens de oppositie in totaal 300 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen van de regering. Twee weken geleden bestormden woedende Koeweiti’s nog het parlement tijdens een demonstratie (video).

Koeweit is meest democratische land in Golfregio

Koeweit is het meest democratische land binnen de Golfregio, vertelt Roelants, waar sinds een paar jaar ook vrouwen in het parlement verkozen kunnen worden. In tegenstelling tot veel andere landen in de regio wordt kritiek op de overheid getolereerd waardoor het land enigszins geïsoleerd blijft van de onrust in de Arabische wereld waar tot nu toe al vier leiders aftraden. Roelants:

“Koeweit is een klein maar rijk landje en is het meest democratisch in de Golfregio. Het heeft een parlement, verkiezingen en een vrij grote oppositie - ze hebben zo’n veertig procent van de zetels. In dit land spelen altijd kwesties waardoor de oppositie tegenover de premier staat.

Vanwege de rijkdom van Koeweit ging de Arabische Lente grotendeels voorbij aan het land. Roelants:

“Koeweit kampt grotendeels met dezelfde problemen als andere landen waar onrust ontstond in de Arabische wereld, zoals een grote werkeloosheid. Eerder dit jaar deelde de emir daarom geld uit aan de bevolking en hij heeft nog genoeg centen om er tegen aan te gooien. Daarnaast is Koeweit een religieus conservatief land waar de geestelijkheid benadrukt dat de protesten niet islamitisch is.”

    • Hans Klis