‘Regering Italië ondersteunt oliebedrijven bij olie-embargo Iran’

De Italiaanse overheid zal oliemaatschappijen diplomatiek ondersteunen als de Europese Unie een embargo op Iraanse olie instelt. De hulp zou bestaan uit het vinden van alternatieve bronnen voor de aanvoer van ruwe olie via diplomatieke kanalen.

Dat laat Pietro de Simone, directeur van de Italiaanse oliemaatschappij Unione Petrolifera, in een interview weten aan persbureau Reuters. Eerder vanmiddag meldde nrc.nl al dat Italië dwars zou liggen in de EU-onderhandelingen om een importverbod in te stellen voor Iraanse olie.

Teheran is de vierde olieleverancier van Italië en draagt dertien procent van de olieaanvoer aan het land. Volgens De Simone zou de Italiaanse overheid Saoedi-Arabië kunnen benaderen om olie te leveren aan Italiaanse oliebedrijven. Het is het “enige land” dat “onmiddellijk” de productie kan opschroeven om aan de Italiaanse behoeften te kunnen voldoen, aldus De Simone.

In afwachting van embargo stijgt prijs ruwe olie

In afwachting van Europese sancties tegen Iran stegen vandaag de olieprijzen. De sancties zouden op een moeilijk moment voor Europa komen, aangezien de krapte in de olievoorraden als gevolg van de Libische burgeroorlog al voor problemen zorgde. De prijs voor een vat olie steeg met 2,5 procent naar 99,21 dollar en Brent ruwe olie steeg eveneens met 2,5 procent naar 109,03 dollar per vat.

Iran exporteerde vorig jaar 2,2 miljoen vaten olie per dag waarmee het de op twee na grootste olie exporteur ter wereld is. De EU is na China de op een na grootste gebruiker van Iraanse olie.