Pieter Steinz wordt directeur van het Nederlands Letterenfonds

Pieter Steinz: Ik ga de literatuur promoten, dat heb ik altijd belangrijk gevonden. Foto Fotodienst NRC

Pieter Steinz, chef van de redactie Boeken van NRC Handelsblad, wordt directeur van het Nederlands Letterenfonds. Steinz (1963) volgt bij het belangrijkste stimuleringsfonds voor Nederlandse schrijvers en vertalers Henk Pröpper op. In september werd bekend dat Pröpper directeur/uitgever van De Bezige Bij wordt. Steinz werkte 22 jaar voor NRC Handelsblad – “De krant blijft mijn alma mater”, zegt hij in een reactie.

‘Eerlijk gezegd keek ik al een tijdje meer naar buiten dan naar binnen’

Steinz zegt vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Ik wilde altijd voor NRC Handelsblad schrijven over kunst en literatuur en dat heb ik nu allemaal gedaan, de laatste zes jaar als chef Boeken. Ik heb geen ambities om in de hoofdredactie te komen, ik hoef geen correspondent te worden. Eerlijk gezegd keek ik al een tijdje meer naar buiten dan naar binnen. Ik was klaar voor iets anders.”

“Dit is het veld waar ik van houd. Ik ga de literatuur promoten, dat heb ik altijd belangrijk gevonden. Nu komt er het leiding geven aan een grote organisatie bij, en een politiek-strategische component – al kun je je natuurlijk niet te veel verheugen op ambtelijk overleg.”

Jan Hoekema over de aanstelling van Steinz:

“Als voorzitter van het bestuur van het Nederlands Letterenfonds ben ik enorm blij met de komst van Pieter Steinz. Hij is, net als zijn voorganger Henk Pröpper, een man van en uit de letteren die een gezicht en een stem geeft aan de Nederlandse literatuur. Daarnaast kan hij managen en dat zullen we in deze financieel zware tijden hard nodig hebben. Ons gezonde, nieuwe Letterenfonds kan met een krachtige directeur de toekomst aan.”

Lees het volledige interview met Pieter Steinz vanmiddag in NRC Handelsblad of hier op het blog NRC Boeken..

    • Marije Willems