Parlementair onderzoek naar ICT-problemen bij overheid

Er komt definitief een parlementair onderzoek naar de ICT-problemen bij de overheid. Alle Kamerfracties staan achter een voorstel van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen en CDA-Kamerlid Ger Koopmans, schrijft de Volkskrant vanochtend.

Mislukkingen bij grote ICT-projecten hebben de overheid in het verleden al vele miljoenen euro’s gekost. De veiligheid kwam dit jaar ook in opspraak toen bleek dat vermoedelijk Iraanse hackers Diginotar hebben gekraakt. Dat bedrijf was verantwoordelijk voor de beveiliging van overheidssites.

De zaak rond Diginotar was destijds voor Gesthuizen aanleiding een parlementair onderzoek aan te vragen. Andere partijen vonden het toen nog te vroeg voor zo’n onderzoek. Maar zaterdag schreef de Volkskrant dat de waterschappen het contract met ict-multinational Logica willen opzeggen. Het lukte niet een systeem te ontwikkelen om de waterschapsbelasting automatisch te innen. De schade zou op kunnen lopen tot 25 miljoen euro.

Dit soort falende systemen zijn voor Koopmans het voornaamste argument om een parlementair onderzoek op te zetten. Het onderzoek richt zich dus op de veiligheid en privacy en op de falende projecten. Het kan pas na mei volgend jaar van start gaan, omdat eerst andere onderzoeken moeten worden afgerond. Het is niet bekend hoe lang het onderzoek gaat duren.

    • Pim van den Dool