Pakistan straft NAVO voor aanval en sluit grens

Gisteren zijn de 24 Pakistaanse soldaten begraven die zaterdag omkwamen bij een luchtaanval van de NAVO. De aanval, die volgens een anonieme westerse diplomaat werd ingezet nadat een Amerikaans-Afghaanse troepenmacht onder vuur kwam te liggen, heeft de relatie tussen Pakistan en de Verenigde Staten nog verder onder druk gezet. Zowel de NAVO als de VS hebben beloofd een onderzoek in te stellen naar het incident.

Als reactie op de aanval sloot Pakistan gisteren de twee belangrijkste grensovergangen: Torkham en Chaman worden gebruikt voor de bevoorrading van Amerikaanse troepen in Afghanistan. Als de aanvoerwegen voor langere tijd gesloten blijven, kan dat problemen opleveren voor de NAVO en de VS. Meer dan de helft van de voorraden (andere zaken dan wapens) komt via Pakistan Afghanistan binnen. Er zijn alternatieve routes, maar die zijn duurder. (AP, AFP)